Primii suspecți din dosarul “Cuibul de viespi”, aduși la Arad

De Ioana Costas
13Comentarii
Primii suspecți din dosarul “Cuibul de viespi”, aduși la Arad
© FOTO: Cristian Cotuna
Primii suspecți în dosarul “Cuibul de viespi” au ajuns joi seara în Arad. Este vorba despre două femei din Vrancea.

Femeile urmează să fie audiate și, cel mai probabil, vor fi reținute pentru 24 de ore. Tot în această seară urmează să ajungă la Arad și alte zece persoane, suspecte în această cauză, din Constanța, Botoșani, Mureș și municipiul București. În urma celor 20 de percheziții efectuate astăzi la domiciliile suspecților din județele de mai sus, 12 persoane – pe numele cărora existau mandate de aducere – au fost aduse la audieri. În total au fost emise 19 mandate de aducere, însă doar 12 persoane au fost găsite.

FOTO: Criatian Cotuna FOTO: Cristian Cotuna ©

La acest caz, ofițerii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad au lucrat sub coordonarea procurorului DIICOT Arad, Bogdan Diaconescu – formând echipă cu omologii din Danemarca. În fapt, având în vedere faptul că infracţiunile s-au săvârşit pe teritoriile ambelor state, făcând obiectul cercetărilor deopotrivă ale autorităţilor judiciare române, cât şi ale celor daneze, la data de 20 februarie 2015, între România şi Regatul Danemarcei s-a încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă. Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust.

FOTO: Cristian Cotuna FOTO: Cristian Cotuna ©

În ceea ce privește rețeaua care acționa pe teritoriul Danemarcei, potrivit DIICOT “în cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 – 2015 membrii grupului au recrutat de pe teritoriul României peste o sută de victime, provenind din medii sărace, pe care ulterior le-au transportat şi adăpostit în Danemarca, prin inducere în eroare, sub pretextul oferirii unui loc de muncă bine plătit. În fapt, membrii grupului infracţional au urmărit ca, odată ajunse în Danemarca, victimele să fie aduse în stare de aservire faţă de aceştia, astfel încât, lipsite fiind de mijloace financiare, necunoscând limba şi locurile spre a se putea eventual angaja sau repatria pe cont propriu, să fie nevoite să locuiască în spaţiile stabilite de către membrii grupului şi să execute activităţile impuse de către aceştia. În acest sens, suspecţii au însoţit şi asistat persoanele vătămate în faţa autorităţilor daneze în vederea obţinerii codului numeric personal danez. Ulterior, sub pretextul îndeplinirii formalităţilor de angajare impuse de către lege şi fără ca victimele să fie în cunoştinţă de cauză, au constituit firme fantomă în numele acestora, au deschis conturi bancare şi au obţinut cărţi de credit pe care le-au utilizat în vederea comiterii de fraude, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ șapte milioane de euro”.

FOTO: Cristian Cotuna FOTO: Cristian Cotuna ©

În 26 februarie 2015 partea daneză a procedat la arestarea a 20 de membri ai grupului infracţional care se aflau pe teritoriul Danemarcei la momentul respectiv, operaţiunea fiind denumită „Cuibul de Viespi”. În prezent, cei 20 de membri sunt judecaţi de către instanţa daneză pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, înşelăciune, fraudă informatică şi evaziune fiscală.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor