Primim cranii de urs şi o barcă de la Guvern

De Alin Gherasim
2Comentarii
Primim cranii de urs şi o barcă de la Guvern
© Monoxila scoasă din Mureş FOTO: JA
În şedinţa de Guvern de miercuri s-a aprobat ca două cranii de urs şi o ambarcaţiune să intre în domeniul public al judeţului Arad.

Judeţul Arad va primi de la Guvern două cranii de urs şi o barcă. La şedinţa de miercuri, Executivul a decis să aprobe un proiect de hotărâre care se referă la înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Culturii, a unor bunuri culturale mobile clasate, urmată de transmiterea acestora în domeniul public al judeţului Arad. Despre ce este vorba? Despre două cranii de urs şi o ambarcaţiune de tip monoxilă. Povestea acestora datează de ani de zile, dar numai acum le-a venit rândul. „În data de 31.10.2008, au fost reţinute în vederea confiscării, la ieşirea din România, în punctul de trecere a frontierei Nădlac, două bucăţi fragmente cranii animal (urs de peşteră – ursus spelaeus). Bunurile datează din perioada Pleistocen și au fost predate de către Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad în custodia Direcţiei pentru Cultură a Judeţului Arad. Bunurile au fost clasate în categoria Fond.

Totodată, în data de 10.10.2012, pe raza localităţii Zădăreni, în Parcul Natural Lunca Mureşului a fost descoperită o ambarcaţiune de tip monoxilă. Monoxila (barcă primitivă făcută dintr-un trunchi de copac scobit) datează din perioada Evului Mediu şi se presupune că era folosită la transportul sării din Transilvania în Szeged (Ungaria). Existenţa ei reprezintă o dovadă în plus că râul Mureş era navigat încă din cele mai vechi timpuri. Ambarcaţiunea a fost predată de către Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului în custodia Direcţiei pentru Cultură a Judeţului Arad. Bunul a fost clasat în categoria Tezaur”, ne anunţă reprezentanţii Guvernului.

Direcţia pentru Cultură a Judeţului Arad a solicitat ca aceste bunuri să fie transmise în domeniul public al judeţului, lucru care s-a şi întâmplat chiar miercuri. Aşadar, atât craniile de urs, cât şi monoxila aparţin acum judeţului nostru.

Valoare de inventar

Cele trei obiecte au chiar şi valoare de inventar. Unul dintre cranii este evaluat la 800 de lei, al doilea la 600 de lei, în timp ce ambarcaţiunea este evaluată la 23.000 de lei.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor