Principalele modificări ale Codului Fiscal – care sunt noutățile și schimbările

De A.M.
Principalele modificări ale Codului Fiscal – care sunt noutățile și schimbările
© foto: arhivă
Joi, 17 ianuarie 2019, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea nr. 30 din 10 Ianuarie 2019, Lege prin care se aprobă OUG nr. 25/2018. Această lege aduce o serie de modificări ale Codului Fiscal.

Principalele aspecte fiscale ale noii legi au fost analizate de un specialist, pentru Hotnews. Prin urmare, odată cu noua lege:

Se va adopta o procedură de impozitare a veniturilor realizate de persoanele fizice din criptomonede. Câștigul se impozitează cu 10% prin procedura impozitului pe venitul din alte surse. Se acordă și o scutire – dacă valoarea câștigului este mai mică de 200 de lei / tranzacție, sumele nu se impozitează, condiția fiind ca valoarea cumulată totală să nu fie mai mare de 600 de lei.

Livrarea de locuințe sociale se va factura în continuare cu cota de TVA de 5%, însă noțiunea de locuință socială se modifică. Conform noilor reglementări, locuința socială este acea locuință pentru care prețul de vânzare (exclusiv TVA) este mai mic de 450.000 de lei, iar suprafața utilă este mai mică de 120 mp. Se elimină astfel condiția ca terenul aferent să aibă o suprafață mai mică de 250 mp, dar și cea de a deține o singură locuință achiziționată cu cotă de 5% de către cumpărător.

Se va modifica regimul fiscal al sponsorizărilor, fiind eliminată condiția ca beneficiarul sponsorizării să fie o entitate autorizată cu un serviciu social licențiat.

Se îmbunătățește impozitarea costului excedentar al îndatorării față de reglementările din anul 2014. Astfel, dacă înainte, contribuabilul plătitor de impozit pe profit avea dreptul să deducă în anul fiscal de raportare costul excedentar al îndatorării în sumă de 200.000 de euro, acum plafonul a crescut la 1.000.000 de euro.

TVA-ul va fi ajustat pentru pierderile din creanțe generate de falimentul clientului sau de aprobarea unui plan de reorganizare conform procedurii insolvenței.

Mai multe explicații puteți vedea AICI.

Textul integral al Legii poate fi consultat AICI.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !