Prizonieră în Ţara Surâsului

Prizonieră în Ţara Surâsului
Georgeta Murariu – singura româncă după gratii în Thailanda ispăşeşete o pedeapsă de 50 de ani pentru trafic de stupefiante. Prizoniera in Tara Surasului

Am aflat despre românca din puşcăria thailandeză în anul 2002 pe când mă alfam în provincia Chonburi din Thailanda, unde predam limba engleză la o şcoală catolică.

Odata cu mutarea mea în capitala thailandeză şi participarea la diferite manifestări organizate de Ambasada Română din Bangkok, am aflat dintr-un dialog informal cu personalul ambasadei că românca noastră ispăşea o sentinţă de 50 de ani pentru trafic de stupefiante.

Faţă în faţă cu unica româncă încarcerată în Thailanda Aşteptasem deja de aproape o oră până când numele Georgetei Murariu a fost anunţat în difuzor. Am fost îndrumat spre zona pe care nu demult o studiasem de la marginea lacului.

La intrare, un gardian mi-a înmânat permisul de conducere de care era ataşat o hârtiuţă desprinsă din cererea mea de vizită pe care o completasem mai devreme. Studiind acasă această hârtiuţă, mi-am dat seama că următorul vizitator pe care Georgeta Murariu îl putea primi era doar peste o săptămână! M-am îndreptat spre geamul 22, dar când am ajuns în faţa gemului nu am vazut pe nimeni.

Apoi o femeie zâmbitoare, tunsă scurt, purtând o câmaşă cu mânecă scurtă de culoare albastru deschis, mi-a făcut cu mâna şi a arătat spre geamul de vis-a-vis. Puţin derutat, m-am aşezat pe scaunul din faţa geamului. Am rămas şocat când am realizat că Georgeta Murariu nu se alfa imediat în spatele geamului, ci la aproximativ un metru distanţă, în spatele unui alt geam blindat cu sârmă şi gratii. Între noi se afla un culoar pe care, din când în când, treceau deţinutele în cămăşi bleumarin, care aveau voie să lucreze şi „afară”, în zona recepţiei.

Primele cuvinte pe care Georgeta mi le-a adresat au fost în engleză. Dorea să afle de unde sunt. I-am răspuns în româneşte. Un zâmbet larg i-a brăzdat faţa. Încetul cu încetul am închegat un dialog.

Eu aveam cîteva întrebări pregătite, dar nu am vrut să fac din această vizită o întâlnire formală. În schimb, i-am povestit puţin despre mine iar Georgeta mi-a pus multe întrebări despre soţia mea thailandeză. De 13 ani în puşcăria din Bangkok Prima întrebare pe care i-am adresat-o Georgetei a fost dacă primeşte vizite. Mi-a răspuns că e vizitată din când în când de către misionari, dar a mărturisit că nu prea are tangenţă cu ei. Au urmat câteva momente de tăcere între noi doi, fiecare căutându-şi în minte următoare întrebare. Georgeta Murariu mi s-a părut a fi o fire activă. Pe parcusul celor 20 de minute cât a durat dialogul nostru, a stat în picioare, cu mâinile pe pultul din faţa ei, mutându-şi capul încontinuu între microfonul din mijlocul geamului şi difuzorul din stânga ghişeului în care se afla. Zâmbind permanent, Georgeta mi-a spus că se află după gratii de 13 ani, dar are mari speranţe că în luna decembrie a acestui an, cu ocazia aniversării onomasticii de 80 de ani a regelui Thailandei, să fie graţiată de către acesta. Părinţii ei au vizitat-o la început, dar Georgeta le-a spus să nu o mai viziteze pentru că îi era prea greu să-i vadă plecând, în timp ce ea rămânea după gratii. Pe deasupra, costul biletului de avion este foarte mare, aşa că părinţii ei ţin legătura cu fiica lor prin intermediul Ambasadei Române din Bangkok. Îi trimit în fiecare lună aproximativ 4.000 de baht (293 RON) pe care îi cheltuieşte pe mâncare, pentru că mâncarea oferită gratuit la cantină este „murdară”. Reprezentanţii ambasadei o vizitează în fiecare lună, transmiţându-i mesajele familiei şi ţinând-o la curent cu ultimele ştiri referitoare la viitoarea graţiere. Cele 20 de minute pe care le-am petrecut cu Georgeta au trecut mai repede decât m-am aşteptat. La un moment dat, microfonul nu a mai funcţionat şi toate deţinutele s-au ridicat în picioare. Peste geamurile chioşcurilor ne-am făcut unul altuia cu mâna şi i-am promis Georgetei că-i voi scrie. Înainte de a pleca am depus nişte bani în contul ei şi i-am cumpărat câteva feluri de carne, fructe şi biscuiţi pe care le va primi mai târziu. Am ieşit pe poarta principală a închisorii pentru femei îngândurat. În mintea mea încă o mai vedem pe Georgeta Murariu, cu dinţi frumoşi şi faţa zâmbitoare, care la vârsta de 38 de ani, după mai mult de un deceniu în spatele gratiilor thailandeze, nu şi-a pierdut speranţa.

Mihnea Voicu Şimăndan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !