Proceduri de vot pentru alegerile europarlamentare şi referendum

Proceduri de vot pentru alegerile europarlamentare şi referendum
Proceduri de vot pentru alegerile europarlamentare şi referendum
Mai este o singură zi până la alegerile europene şi referendumul pentru introducerea votului uninominal.

În joc este soarta candidaţilor care se bat pentru cele 35 de fotolii de europarlamentar şi – în aceeaşi zi – cetăţenii sunt chemaţi la urne pentru a se pronunţa în legătură cu oportunitatea introducerii votului uninominal.

Chiar dacă românii merg în aceeşi secţie de vot, vor fi două comisii de numărare a voturilor, două buletine de vot şi două urne. În toată ţara vor fi organizate pentru ambele evenimente 34.678 de secţii de votare. La nivelul Capitalei, cele mai multe secţii de votare vor fi în sectorul 3, în număr de 258.

Cei care nu se află în ţară vor putea să îşi spună părerea atât despre viitorii parlamentari europeni, cât şi despre votul uninominal. În străinătate vor fi amenajate 181 de secţii de votare.

În ceea ce îi priveşte pe militarii aflaţi în teatrele de operaţiuni, ei se vor putea pronunţa pe 25 noiembrie, votând fie în secţiile organizate în teatrele de operaţiuni, fie la reprezentanţele diplomatice ale României. Militarii aflaţi în ţară vor putea vota în localitatea de domiciliu sau direct în garnizoane.

Există soluţii şi pentru persoanele care nu se află, mâine, în localitatea de domiciliu. Acestea pot vota pe listele electorale suplimentare, după ce vor completa o declaraţie pe proprie răspundere prin care precizează că nu au votat şi în alte circumscripţii. În cazul în care vor fi depistaţi, alegătorii care au votat de mai multe ori vor suporta rigorile legii.

Persoanele care se află, din motive medicale, în imposibilitatea de a se prezenta la vot pot solicita să voteze cu ajutorul unei urne mobile. Cei care vor să voteze duminică nu trebuie să îşi uite acasă cartea de identitate sau paşaportul, deoarece nu se va putea vota cu ajutorul cărţii de alegător.

Secţiile de votare se vor deschide la ora 7.00, iar buletinele de vot pot fi depuse în urne până la ora 21.00, atât pentru referendum, cât şi pentru alegerile europene

realitatea.net0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !