Proces pierdut de Filarmonica Arad în contradictoriu cu o angajată

De Eugen Rogojan
Reactualizat la:
4Comentarii
Proces pierdut de Filarmonica Arad în contradictoriu cu o angajată
O instrumentistă a dat în judecată Filarmonica de Stat, pe directorul Doru Orban și pe șefa de partidă Natalia Gorceacova, câştigând daune morale de 10.000 de lei.

ARAD. Violonista Cristina Sînmărtinean, instrumentistă a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Arad, a acționat în instanță Filarmonica de Stat, pe managerul Doru Orban și pe șefa de partidă Vioară I Natalia Gorceacova. Asta după ce în octombrie 2018, direcțiunea Filarmonicii o sancționa disciplinar cu un avertisment scris pe violonista care, conform informațiilor pe care le deținem, a fost sancționată pe fondul unor mici conflicte avute cu Gorceacova, șefa de partidă.
„Șefa de partidă i-a făcut solistei mai multe reclamații la conducere, astfel că într-o singură săptămână, solista a fost chemată de trei ori în comisia de disciplină”, spun surse din interiorul orchestrei. Așa cum era normal, Sînmărtinean a considerat aceste acțiuni ca fiind abuzive și a acționat în instanță atât instituția, cât și pe Gorceacova, respectiv pe managerul Orban, care este acuzat că ar proteja-o pe șefa de partidă.

Anulează decizia conducerii
Procesul intentat de solistă s-a judecat la Tribunalul Arad. După patru amânări ale cauzei și o amânare a pronunțării, pe data de 24 iunie 2019, magistrații au dat câștig de cauză solistei Cristina Sînmărtinean. „Solutia pe scurt: Respinge excepțiile lipsei calității procesuale pasive a pârâtei Gorceacova Natalia precum și excepția lipsei de interes invocată de pârâții Orban Doru și Gorceacova Natalia. Admite în parte acțiunile civile conexate și modificate formulate de reclamanta Sînmărtinean Cristina în contradictoriu cu pârâta Filarmonica de Stat Arad şi Sînmărtinean Cristina împotriva pârâților Filarmonica de Stat Arad; Orban Doru, în calitate de director general – manager și Gorceacova Natalia în calitate de șef partidă și în consecință: anulează decizia nr. 434/11.10.2018 emisă de pârâta Filarmonica de Stat Arad privind aplicarea sancțiunii disciplinare avertisment scris”, se arată în sentința de la Tribunalul Arad.

10.000 de lei, daune
Aceasta continuă: „Obligă pârâta Filarmonica de Stat Arad să procedeze la repunerea în fapt a reclamantei în funcția de solist instrumentist vioară cu reluarea atribuțiilor conform fișei postului. Obligă pârâții Filarmonica de Stat Arad, Orban Doru și Gorceacova Natalia la plata despăgubirilor reprezentând daune morale în cuantum de 10.000 lei. Respinge celelalte pretenții. Obligă pârâții la plata către reclamant a cheltuielilor de judecată în sumă de 4.500 lei reprezentând onorariu avocat”. De asemenea, se menționează faptul că sentința este „cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Arad”.

Sindicatul atrage atenția
Reprezentanții Sindicatului Artiștilor Interpreți din Filarmonica de Stat Arad atrage, din nou, atenția autorităților locale asupra necesității verificării activității conducerii. „În urma abuzurilor repetate și a practicilor abuzive ale conducerii Filarmonicii, instanța s-a pronunțat în dosarul 2284/108/2018. În acest dosar, una din colegele noastre acuză comportamentul discreționar și nelegal al managerului Orban Doru și a doamnei Gorceacova Natalia. Prin această decizie, reclamanta este repusă în drepturi, iar cei doi sunt obligați în solidar la plata daunelor morale și a cheltuielilor de judecată. Menționăm că această decizie este în primă instanță. Reamintim pe această cale autorităților că se impune o verificare mai atentă a numeroaselor aspecte sesizate în legatură cu activitatea din filarmonica arădeană”, transmit aceștia.

Managerul, de negăsit
Am încercat să îl contactăm și pe Doru Orban, managerul instituției de cultură, pentru a-i afla punctul de vedere cu privire la decizia instanței. Acesta, însă, nu a răspuns solicitărilor noastre, până la ora publicării articolului.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor