Procurorul „sare şi lumină”… pleacă de la Parchet

De Ioana Costas
6Comentarii
Procurorul „sare şi lumină”… pleacă de la Parchet
Mandatul lui Ovidiu Miclea – prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad – expiră. Procurorul „sare și lumină” pleacă de la șefia Parchetului.

Ovidiu Miclea – cel care a fost „chemat să fie sare și lumină” și care a ajuns în această funcție pentru că „Dumnezeu mă vrea aicea, pentru că vrea ca în cariera mea să evoluez la maxim” , aşa cum a precizat chiar dânsul – a fost timp de șase ani prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad. În 31 decembrie 2017 acestuia îi expiră, însă, mandatul de prim procuror, astfel că în locul lui Miclea va veni un nou prim procuror – în urma concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). De ce spunem toate acestea? Pentru că Ovidiu Miclea nu mai are dreptul, conform legii, să-și depună candidatura pentru această funcție.

Ce era deosebit la procurorul arădean? Cu siguranţă unele declaraţii date chiar de dânsul despre menirea sa.

După ce a câștigat concursul pentru funcția de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, Miclea a făcut unele declarații în cadrul unei emisiuni de televiziune, cu tema <<Principii creștine în justiție>>, emisiunea putând fi vizionată și acum pe canalul youtube.

Norocoşii

Miclea declara la acea dată, în cadrul emisiunii: „Noi suntem chemaţi să fim sare şi lumină. Poate o să mă consideraţi lipsit de modestie, dar nu-i nimic, vreau să vă spun ceva: am fost abordat de anumiţi colegi şi mi-au spus: măi, să ştii că avem mare noroc că eşti şeful nostru, eşti făcut, ştii să fii şef! Și mi-am dat seama de un lucru: am fost învăţat de Dumnezeu! Am fost binecuvântat! Am fost înzestrat cu înţelepciune să fac chestia asta. N-am făcut nici un fel de şcoală de management. Am mai citit eu ce mi-a mai căzut în mână, dar asta este o chestie aşa, sporadică. Sunt convins că sunt în poziţia asta pentru că Dumnezeu mă vrea aicea, pentru că vrea ca în cariera mea să evoluez la maxim. Cred că un om binecuvântat trăieşte în excelenţă în orice domeniu al vieţii, inclusiv în carieră. Ştiu că Dumnezeu m-a pus aici şi mi-a dat şi armele necesare acestui tip de luptă pe care o duc eu în funcţia mea. Sunt ferm convins de treaba asta şi îi mulţumesc pentru treaba asta lui Dumnezeu, ori de câte ori am ocazia”.

Nu știm dacă Ovidiu Miclea „a evoluat la maxim în carieră” deoarece după instalarea în această funcție, șeful procurorilor nu a mai avut nicio apariție publică. Însă știm că Miclea a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca la momentul încetării mandatului funcției de conducere – pe care o exercită în prezent – să își continue activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad. CSM a dispus continuarea activității la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a procurorului Miclea Ovidiu, după încetarea mandatului în funcția de prim procuror la această unitate începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Se caută și doi adjuncți

Pe lângă funcția de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, va fi scoasă la concurs și funcția de prim procuror adjunct, funcție ocupată din 1 ianuarie 2015 de procurorul Corina Corbaciu. De asemenea, și funcția de prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad este scoasă la concurs. Pe site-ul CSM a fost publicat deja calendarul estimativ al concursului pentru numirea în funcții de conducere a procurorilor (septembrie – decembrie 2017) de la Parchetele de pe lângă Tribunalele și Judecătoriile din țară. Cei care doresc să se înscrie la concurs trebuie să o facă până în 13 octombrie, când este ultima zi de depunere a candidaturilor la INM. În 27 octombrie este ultima zi de depunere a proiectului referitor la exercitarea atribuțiilor specifice funcțiilor de conducere. În perioada 5 – 12 noiembrie va avea loc testarea psihologică, evaluarea capacității candidaților de a lua decizii și de a-și asuma răspunderea și verificarea rezistenței la stres. Între 17 și 29 noiembrie se va susține proiectul referitor la exercitarea atribuțiilor specifice funcțiilor de conducere. În 10 decembrie se va susține testarea scrisă privind managementul, comunicarea și resursele umane, iar în 19 decembrie se va afișa tabelul de clasificare a candidaților.

Cine va fi următorul prim procuror?

Rămâne de văzut cine se va înscrie la concursul pentru ocuparea funcțiilor de prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad și prim procuror adjunct la Parchetele de pe lângă Tribunalul și Judecătoria Arad. În trecut, la concursul pentru ocuparea funcției de prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad s-au înscris procurorii Pavel Palcu și Ursu Dan Aurelian.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor