Profesorii arădeni au protestat. „Dacă nu noi, atunci cine?”

15Comentarii
Profesorii arădeni au protestat. „Dacă nu noi, atunci cine?”
Dascălii sunt nemulţumiţi de numeroasele decizii luate în ultimul an la Bucureşti, decizii care au bulversat sistemul de învăţământ.

Aproximativ 80 de profesori din judeţul Arad au participat, joi după-amiază, la un protest de stradă, prin care au încercat să tragă un semnal de alarmă cu privire la „bulversarea” sistemului de învăţământ printr-o serie de decizii ale ministerului de resort luate „pompieristic” în ultimul an. Profesorii s-au adunat, la ora 18,30, în faţa Palatului Administrativ, purtând tricouri albe cu mesajul „Dacă nu noi, atunci cine?”.

Cu scopul de a sensibiliza

Protestul a fost iniţiat pe Facebook, dascălii fiind reprezentaţi chiar de un inspector şcolar, Paul Barta, care a declarat că acţiunea are rolul de a sensibiliza opinia publică privind problemele din sistem.

„Încercăm să sensibilizăm opinia publică printr-un protest paşnic, mut, fără scandări, pentru că suntem nemulţumiţi de ce s-a întâmplat pe parcursul acestui an şcolar, în care au fost emise diverse decizii de la Bucureşti, plecând de la lipsa unor manuale pentru elevi, încercarea de a transforma, în luna februarie, orele de sport de la învăţământul primar, apoi încălcări ale Legii Educaţiei Naţionale, ordine emise care a doua zi au fost retrase, decizii prin care s-au bulversat examenele naţionale. E vorba de numeroase decizii luate în ultimul an şi care au bulversat tot sistemul de învăţământ”, a declarat Paul Barta, profesor de sport şi inspector şcolar.

Sindicatul, alături de dascăli

La manifestare s-a aflat şi preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad, Dănuţ Ieneşescu, care îi reprezintă pe aproape toţi angajaţii din judeţ ai sistemului educaţional.

„Sunt aici în calitate de cadru didactic, dar şi de reprezentant al salariaţilor din judeţul Arad. Am simţit că trebuie să le fiu alături colegilor, pentru că sunt de acord că nu se mai poate să acceptăm ordine de ministru, metodologii date peste noapte, pompieristic, care să distrugă învăţământul românesc”, a declarat liderul sindical.

Legislaţie care destabilizează

Manifestanţii reproşează Guvernului că a modificat Legea Educaţiei Naţionale „prin ordonanţe peste ordonanţe, de unde rezultă o instabilitate a procesului de învăţământ”.

„Toţi miniştrii au încercat să implementeze propria reformă în educaţie fără să existe o consultare reală cu cei implicaţi şi fără să existe o continuitate”, a mai declarat iniţiatorul acţiunii, Paul Barta.

Fără susţinerea ISJ

Reamintim, Inspectoratul Şcolar Judeţean a transmis un comunicat de presă în care arată că „se delimitează ferm” de protestul profesorilor.

„Considerăm necesar şi benefic dialogul constructiv între partenerii interesaţi în administrarea şi dezvoltarea învăţământului preuniversitar. Suntem deschişi pentru a analiza şi a transmite spre Ministerul Educaţiei Naţionale orice propunere documentată şi justificată care vizează îmbunătăţirea şi menţinerea echilibrului sistemului de învăţământ. În opinia noastră, protestele de stradă ar trebui să constituie ultima opţiune în exprimarea eventualelor nemulţumiri, după parcurgerea tuturor etapelor de dialog social. Respectăm dreptul la opinie, dar cu condiţia asumării formelor de manifestare alese în acest scop şi a păstrării decenţei în exprimare şi a respectului demnităţii umane”, se arată în comunicat.

FOTO: M.B.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor