Profesorii sunt ameninţaţi cu executarea

32Comentarii
Profesorii sunt ameninţaţi cu executarea
ARAD – Pentru a-şi asigura „spatele” Inspectoratul le-a cerut profesorilor să semneze angajamente de plată.

Ultimele ameninţări ale prim-ministrului privind posibila destituirea a directorilor care nu respectă legea salarizării, a făcut ca Inspectoratul Şcolar să le sugereze ordonatorilor de credite semnarea unor angajamente sau procese verbale. Este vorba despre asumarea răspunderii totale a profesorilor pentru modul de calcul al salariilor şi implicit imputarea diferenţelor dacă se va ajunge la concluzia că au primit prea mulţi bani.

Dacă în unele cazuri primăriile au decis să încheie procese verbale cu şcolile din subordine, o situaţie mai specială este la Mişca. Aici, primăria a găsit ca soluţie legală semnarea unor angajamente de plată. Situaţia a devid de-a dreptul alarmantă pentru profesori, în momentul în care au citit anagajmentul şi au văzut că sunt buni de plată pentru toţi banii pe care i-au primit din 2008 până în prezent pe sentinţa 402/2008.

Primarul localităţii spune că de fapt nu s-a dorit intimidarea profesorilor şi că se va merge şi în această lună pe acordarea salariilor pe sentinţă până la lămurirea situaţiei.

„Subsemnatul […] luând cunoştinţă de faptul că prin diferenţa de salar între OG 15/2008 şi sentinţa civilă 402/2008 s-a constatat că din vina mea am produs unităţii […] o pagubă de […] lei, provenită din drepturi salariale, îmi iau angajamentul de plăti această sumă şi penalităţile unităţii despăgubite. În caz de nerespectare se va proceda la executarea silită”. Acesta este textul angajamentului de  plată pe care s-au văzut nevoiţi să-l semneze profesorii din comuna Mişca, pentru a-şi putea primi salariile în conformitate cu setinţele câştigate.

Primarul comunei Mişca, Tiberiu Haasz, a ţinut să precizeze că „nu ştiu nimic despre aceste angajamente. Este posibil ca profesorii să fie fost chemaţi de către cei de la compartimentul juridic – contabilitate, dar eu nu ştiu mai multe. Cert este un singur lucru: am decis ca şi în această lună să plătim salariile profesorilor conform sentinţelor date de instanţe, urmând ca de luna viitoare să vedem ce vom face”.

O soluţie

Contabila primăriei din localitate ne-a explicat că, de fapt, forma angajamentului de plată este una universală, conform Codului Muncii. „Li s-a transmis directorilor să găsească o soluţie, fie procese verbale, fie declaraţii pe proprie răspundere, prin care profesorii să-şi asume responsabilitatea pentru salariile pe care le primesc. Noi am găsit varianta angajamentului de plată. Nu va veni nimeni să-i execute silit pe profesori”, ne-a spus contabila adminsitraţiei locale din Mişca.

„Nu semnaţi!”

De partea cealaltă, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ, Dănuţ Ienneşescu, îi sfătuieşte pe profesori să nu semneze niciun act. „Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Ce angajamente să semneze? Cine a constat că s-au alocat sume prea mari sau că sentinţele nu sunt legale? E o încălcare grosolană a legii! Să nu se semneze nimic! Dacă instituţiile abilitate nu sunt de acord cu sentinţele, care au caracter de lege, să le atace potrivit căilor legale. Toate aceste situaţii create nu fac decât să dezstabilizeze sistemul de învăţământ românesc”, a declarat liderul sindical aflat momentan la Bucureşti.

A.P.32Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor