Program de coşmar la BEM şi BEJ

De Simion Todoca
2Comentarii
Program de coşmar la BEM şi BEJ
© La BEJ s-a lucrat într-un ritm infernal Foto: JA
Membrii BEM au muncit 34 de ore non stop, iar cei de la BEJ au întrerupt activitatea după 40 de ore şi au reluat-o marţi dimineaţa.

Rezultatele definitive ale alegerilor pe municipiu au fost oferite de către Biroul Electoral Municipal luni, după ora 14,00, adică după peste 30 de ore de muncă, în care membrii biroului au mâncat pe apucate, au mai ieşit afară la o ţigară şi o cafea. Cât despre somn, de unde? De ce a durat atât de mult? Pentru că nici luni dimineaţa nu veniseră procese verbale de la toate cele 115 secţii de votare din municipiu. Fie că buletinele de vot au fost numărate şi răsnumărate, verificate şi paraverificate, pentru că la întocmirea proceselor verbale cifrele nu „puşcau” fie din alte cauze. Mai mult, chiar şi din procesele verbale sosite luni dimineaţa, multe erau tot greşite. Aşadar, după 30 de ore de lucru non stop, documentele au fost duse la Biroul Electoral Judeţean, dar membrii BEM tot nu au scăpat, pentru că marţi a trebuit să meargă şi ei la BEJ, pentru a lua la „puricat”, bucată cu bucată, toate cele 2.200 de buletine de vot nule. Aceasta, în urma contestaţiilor depuse.

La BEJ, mai rău

Mai rău, în sensul că au muncit fără întrerupere 40 de ore, după care, răpuşi de oboseală, au întrerupt activitatea, pentru a dormi câteva ore. Şi-au reluat activitatea marţi dimineaţa. Printre picături, preşedintele BEJ Arad, judecător Eugenia Iovănaş, a explicat de ce durează atât de mult procesul : BEJ este ultimul filtru de verificare a rezultatelor votului. Sunt verificate toate procesele verbale de la cele 347 secţii de votare din judeţ. Dacă sunt nepotriviri sau contestaţii, se verifică mii de buletine de vot, se reia toată munca de la capăt. Atribuirea mandatelor pentru Consiliul Judeţean nu se poate face decât atunci când a fost rezolvată şi ultima neconcordanţă sau contestaţie, pentru că dacă, spre exemplu, la buletine nule sunt câteva voturi care, de fapt, sunt valabile, luarea lor în calcul poate duce la pierderea sau câştigarea unui mandat. Or, când ai nevoie de 5% pentru a intra în CLM sau CJA, iar tu ai, după numărare, 4,97%, este firesc să ceri renumărarea voturilor. Aşadar, să nu ne grăbim să dăm vina pe cei de la BEM sau BEJ, pentru că aceştia chiar au de lucru.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor