Programul slujbelor de Paști de la Bazilica Maria Radna

De Diana Dutu
Programul slujbelor de Paști de la Bazilica Maria Radna
Azi, începând de la ora 17.00, se reface Drumul Crucii. Sâmbăta Mare, de la ora 19.00, se va desfășura Vigilia Pascală. În Duminica Paştelui slujbele se vor oficia la ora 8.00, iar luni au loc începînd de la ora 10.30.

Cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul ţării, Bazilica Papală Maria Radna din judeţul Arad, va avea un program special zilele acestea, când credincioșii catolici sărbătoresc Învierea Domnului. Slujbele sunt oficiate în mai multe limbi, iar astăzi, în Vinerea Mare, are loc o procesiune specială, după o tradiţie foarte veche. Începând de la ora 17.00, dacă vremea va permite, se va reface Drumul Crucii, conform tradiţiei, pe dealul din spatele mănăstirii, pe un traseu care datează din 1880. Ne oferă mai multe detalii Andreas Reinholz, părintele paroh al Basilicii Papale Maria Radna: „În Vinerea Mare, credincioşii se adună la noi după masă la ora 5, când începem împreună să ne rugăm pe Calea Crucii, acelaşi drum pe care l-a parcurs Iisus cu 2.000 de ani în urmă la Ierusalim. Noi, la Maria Radna, în spatele Basilicii, vom parcurge acest drum, această Cale a Crucii, ne oprim de 14 ori, este un obicei vechi, la Maria Radna aceste staţiuni (cruci – n.r.), care şi astăzi sunt acolo, există din anii 1880. În fiecare an, credincioşii se adună şi se roagă, amintindu-ne desigur de patimile, de răstignirea şi de moartea pe cruce a lui Iisus”, a declarat pentru Mediafax, părintele Andreas Reinholz. La ora 18.00 se va oficia ritualul din Vinerea Mare, iar credincioşii intră în biserică.

Sâmbăta Mare

Începând de la ora 19.00, se va oficia Vigilia Pascală. „Sâmbătă seara, la ora 7, începem sfânta Liturghie, prin binecuvântarea Focului, prin binecuvântarea Lumânării Pascale, după care intrăm în biserică, se continuă Sfânta Liturghie, după Liturghie va urma o ceremonie scurtă la mormântul lui Iisus, şi apoi va avea loc Învierea despre care ne amintim în fiecare an. Ceremonia se va încheia cu o procesiune în faţa Basilicii Maria Radna” – a precizat pentru Mediafax preotul paroh al Basilicii Maria Radna.

Slujbele sunt oficiate în limbile română, maghiară şi germană, iar sâmbătă seara, în mod special, şi în limba latină.

Duminică

În Duminica Paştelui slujbele vor începe la ora 8.00 cu liturghia de dimineaţă şi binecuvântarea bucatelor pascale. „Duminică este cea mai importantă sărbătoare a tuturor creştinilor: Învierea Domnului. Ne amintim de Învierea Domnului şi sigur ne amintim de învierea fiecăruia dintre noi. Aşa cum Christos a murit, dar după trei zile a înviat, şi noi, fiecare care credem în Christos, vom avea parte de această înviere la sfârşitul lumii”, a mai declarat părintele Andreas Reinholz.

Luni, slujbele oficiate la Basilica Papală Maria Radna au loc cu începere de la ora 10.30.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !