Proiect retro pe ambulatoriul de la Județean

De Andreea Pintea
1Comentariu
Proiect retro pe ambulatoriul de la Județean
Banii cheltuiți de Consiliul Județean Arad pentru modernizarea ambulatoriului de la Spitalul Județean ar putea fi acoperiți din fonduri europene.

Peste 8,8 milioane lei este valoarea proiectului care ar urma să aducă o finanțare retroactivă pentru investițiile făcute la ambulatoriul din cadrul Spitalului Județean. Banii ar urma să fie obținuți în cadrul unui proiect european, depus în cadrul Programului POR 2014 – 2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale, Prioritatea de investiții 8.1 – Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități, Operațiunea 8.1.A Ambulatorii.

Proiect pierdut în 2016
Actualul proiect ar urma să acopere cheltuielile cu ambulatoriul suportate de Consiliul Județean, după ce în 2016 Ministerul Dezvoltării Regionale a decis să anuleze partea de cofinanțare din proiect, după o anchetă a DNA. La acel moment, Consiliul Județean a fost obligat să anuleze o licitație pentru o parte din lucrările cuprinse în proiect întrucât existau suspiciuni de corupție asupra uneia dintre firmele participante. Așa cum declara la acel moment președintele CJA, Iustin Cionca, s-a apelat la atacarea în instanță a deciziei luate de Ministerul Dezvoltării. Momentan, cauza se află pe rol la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar dacă actualul proiect european va primi finanțare subiectul dosarului din instanță nu va mai exista.

Consilierii au votat proiectul
Revenind la proiectul european „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Arad”, consilierii l-au votat în unanimitate în ultima ședință a Consiliului Județean. De acum urmează ca documentația să fie transmisă spre finanțare, cuantumul finanțării fiind de 8.849.127,78 lei (inclusiv TVA). Din această sumă contribuția CJA este de 2%, adică 176.982,57 lei.

Banii, în excedent
Glumind oarecum cu opoziția din Consiliul Județean, Iustin Cionca a punctat la finalul votului: „Și dacă primim acești bani retroactiv, ghiciți unde vor merge? Exact, în excedent! Așadar, sperăm să nu fim din nou pedepsiți că vom avea bani în excedent”. Președintele CJA a făcut referire la modificările alocărilor către administrațiile locale, care prevăd că acele administrații cu excedent nu mai pot primi sume defalcate de la bugetul general.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor