Propus pentru demolare

3Comentarii
Podul Traian
Podul Traian
ARAD – Consilierii s-au gândit la demolarea Podului Traian, dar până la urmă au optat pentru reabilitare.

Şedinţa extraordinară CLM de ieri a decurs extrem de liniştit, în pofida faptului că până şi primarul se aştepta la un scandal de proporţii datorită subiectelor dezbătute: Ştrandul Neptun, terenul ce urma să fie vândut celor de la Tehnometalica sau creşterea preţului la gigacalorie. Nu a fost să fie aşa: în absenţa consilierului Rodica Borza, singurele voci care s-au făcut auzite în consiliu au fost ale aleşilor Alexandra Braica (care a avut mai multe intervenţii) şi Coloman Edeleni.

Ba mai mult, cel mai anticipat scandal din CLM, cel legat de Ştrandul Neptun, nici măcar nu a avut loc, un singur consilier, Alexandra Braica, cerând lămuiri despre bunurile aflate în proprietatea GCA şi trecute în capitalul social.

Proiectul

În atare condiţii, consilierii şi-au găsit ca subiect de discuţie, cu un ton mult mai calm decât cel folosit de obicei în şedinţe, Podul Traian. Însă nu orice discuţie, ci una despre… dărâmarea podului. Subiectul este legat de studiul de fezabilitate şi proiectul susţinut de Ministerul Integrării privind reabilitarea centrului vechi, un proiect de 15 milioane de euro, care includea, pe lângă refacerea canalizării, a sistemului de alimentare cu apă şi a drumurilor, şi reabilitarea Preparandiei (ca noutate) şi a Podului Traian.
Însă studiul vorbea de două variante referitoare la pod: una de reabilitare, alta de demolare a podului şi înlocuire a lui cu un altul identic, dar cu capacitate portantă mai mare şi durată de viaţă mai lungă, diferenţa de valoare dintre cele două fiind de doar două milioane euro.

Parte din consilieri s-au arătat iniţial (la şedinţele pe comisii şi la începutul CLM) adepţii variantei a doua, de dărâmare a Podului Traian, primul în favoarea acestei variante fiind Valentin Paul Neamţ. Tot pentru dărâmarea podului istoric a fost şi consilierul Czister Kalman şi alţi consilieri din tabăra Puterii, care însă nu s-au exprimat în plen.

Fără avize

Explicaţiile date de primar şi poziţia fermă împotriva dărâmării podului a altor consilieri (Edeleni, Voicu, Pădureanu) a făcut ca varianta a doua să fie scoasă de tot din proiect (de la anexă), iar reabilitarea centrului vechi (şi implicit a podului Traian) să fie votată în unanimitate.
Gheorghe Falcă a punctat faptul că demolarea podului nu ar fi primit oricum avizul Comisiei de monumente, cu toate că diferenţa de valoare dintre refacerea podului şi ridicarea altuia ar fi fost foarte mică. În plus, Aradul risca ca proiectul să nu mai fie finanţat pe fonduri structurale, în condiţiile în care acesta face referire la reabilitare şi nicidecum la construirea unor obiective.

O jignire

Cea mai dură intervenţie i-a aparţinut consilierului Coloman Edeleni, care a susţinut faptul că „este un atentat la arhitectura şi istoria Aradului să discutăm în consiliu despre demolarea acestui pod. E o jignire la adresa Aradului să discutăm aşa ceva”. În cele din urmă, consilieri au votat pentru ca Podul Traian să rămână în picioare.

Licitaţia pentru executantul lucrării de reabilitare a Podului Traian ar putea avea loc, potrivit primarului, în acest an. Nici un alt proiect nu a stârnit dispute sau discuţii în şedinţa ordinară de ieri, dacă ar fi să uităm problema recursului pe care CLM nu l-a formulat împotriva sentinţei Tribunalului Arad, în cazul Tehnometalica.

A.B.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor