Protecție pentru victimele violenței domestice: ordinul de protecție provizoriu

De Ioana Costas
3Comentarii
Protecție pentru victimele violenței domestice: ordinul de protecție provizoriu
Mai multă protecție pentru cei care cad victime violențelor în familie. Când intervin la asemenea cazuri, polițiștii pot emite ordin de protecție provizoriu.

Începând cu 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispune pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor violenței domestice. Când se poate emite acest ordin? Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc. Cum se poate sesiza faptul că o persoană este victima unor violențe? Din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin 112, în scris sau oral ori direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie. Persoane implicate în acte de violenţă domestică sau persoanele care au asistat la producerea de acte de violenţă domestică sunt cele care pot sesiza Poliția vizavi de cele întâmplate. În cadrul intervenției polițiștilor pot fi dispuse următoarele măsuri: separarea victimei de agresor, alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate, starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, se solicită intervenția echipelor medicale și informarea victimei și a agresorului cu privire la drepturile și obligațiile acestora și măsurile ce vor fi dispuse. Potrivit IPJ Arad „cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Față de agresor, prin ordinul de protecție provizoriu pot fi dispuse și alte obligații sau interdicții: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, membrii familiei acesteia, reședință, loc de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau predarea armelor deținute de acesta”.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor