Protest cu elevi, profesori şi părinţi la ISJ Arad

De M.B.
Reactualizat la:
59Comentarii
Protest cu elevi, profesori şi părinţi la ISJ Arad
© Foto: M.B.
Acţiunea vizează îndepărtarea contabilei Şcolii Gimnaziale Livada, prinsă de Curtea de Conturi că şi-a decontat ilegal transportul timp de un an, folosind peste 20.000 de lei din buget.

Un conflict între dascălii Şcolii Gimnaziale Livada şi contabila unităţii de învăţământ a ajuns motiv de protest. Peste o sută de elevi, părinţi şi dascăli s-au adunat în curtea ISJ Arad, iar ulterior în holul clădirii, cerând demisia administratorului financiar, Doina Şerb. Aceasta a fost prinsă de Curtea de Conturi, la finele anului 2016, că a folosit peste 20.000 de lei din bugetul şcolii pentru a-şi deconta transportul în fiecare zi până la Gurahonţ.

Primarul comunei Livada, Iosif Bimbo, a participat el însuşi la protestul spontan, declarând că acţiunea are loc „pe fondul unei tensiuni uriaşe provocată în şcoală de administratorul financiar, Doina Şerb, angajat cu două ore”. „Doamna contabilă şi-a decontat lunar 1.800 de lei pentru transport, adică peste 20.000 de lei într-un an. Curtea de Conturi a stabilit că a fost prejudiciat bugetul local, în condiţiile în care şcoala este finanţată de comună. După această descoperire, Consiliul de Administraţie al şcolii a decis desfacerea contractului de muncă, însă contabila a contestat în instanţă decizia şi a câştigat. Astfel, în vară, a fost repusă în funcţie, iar tensiunile au început. Pentru că şcoala a deschis un proces pentru recuperarea prejudiciului şi a câştigat în primă instanţă, acum judecându-se apelul, conducerea şcolii şi colectivul şi-a pierdut încrederea în doamna contabilă şi nu doresc să mai lucreze cu aceasta”, a spus edilul.

N-a plătit gazul

Primarul a relatat un incident de anul trecut: „Era deja iarnă, iar factura la gaz nu fusese plătită, astfel că şcoala a fost deconectată. Când am sunat-o pe contabilă să o rog să plătească factura, pentru a nu sta copiii în frig, a refuzat, a spus că nu e treaba ei. A mers directoarea şcolii şi a dat din propriul buzunar banii. Cu alte ocazii, contabila a refuzat să aprobe cheltuieli pentru diverse consumabile necesare şcolii, afirmând că nu sunt bani, dar pentru decontarea transportului în folosul său a găsit…”

„Provoacă scandaluri”

Cadrele didactice care au mers la ISJ cer demisia contabilei, relatând presei o serie de scandaluri pe care aceasta le-ar fi provocat. „În vacanţa de vară, doamna contabilă a venit la şcoală şi a sunat la 112 pentru a chema Poliţia că era praf în clădire, în condiţiile în care eram în proces de renovare, cu muncitori la faţa locului. Sunt multe incidente, agresiuni verbale şi chiar îmbrânceli la care recurge contabila faţă de cadre didactice, asta chiar în faţa elevilor, ceea ce e de neacceptat. Actuala directoare este în concediu medical din cauza stresului şi neînţelegerilor cu această femeie”, a spus o profesoară.

„Ne înjură, vine la lucru după propriul program, nu după cel stabilit de Consiliul de Administraţie, ascunde actele contabile ale şcolii, le ţine acasă, nu în şcoală, este imposibil de lucrat cu această femeie. Cu toate acestea, instanţa ne forţează, ceea ce legal o fi, dar moral, nicidecum! Singura posibilitate este să-şi dea demisia, de aceea protestăm la Inspectoratul Şcolar, pentru că sperăm să fie convinsă să plece”, a spus o altă profesoară.

Părinţii, de partea profesorilor

Zeci de părinţi s-au aliat cu profesorii în lupta cu administratorul financiar. Ei spun că şcoala este adesea scena unor scandaluri la care copiii sunt martori. „Avem profesori minunaţi care sunt cu un picior afară din şcoală pentru că nu mai pot rezista stresului, iar noi nu vrem să pierdem astfel de cadre didactice din cauza unei femei care a comis o ilegalitate. Nu acceptăm să fie copiii martori la scandaluri, de aceea vom protesta până când contabila pleacă”, a spus mama unui elev.

Mediere la ISJ

Reprezentanţii părinţilor şi dascălilor au fost primiţi de conducerea ISJ, căreia i-au fost prezentate nemulţumirile. Contabila a fost şi ea chemată, pentru a-şi spune propria variantă, dar în timpul şedinţei de la ISJ organizată ad-hoc, Doina Şerb a insistat că nu va demisiona, invocând decizia definitivă şi irevocabilă prin care instanţa o repune în funcţie.

ISJ va încerca o mediere a conflictului de la Şcoala Gimnazială Livada, care are peste 260 de preşcolari şi elevi şi aproximativ 25 de cadre didactice.

24197121_1771890636188982_1732730097_o

24169389_1771890679522311_1708965034_o

24201114_1771890579522321_1742644558_o

24209575_1771890559522323_1292977926_o59Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor