Protest spontan la Finanţele arădene. 450 de angajaţi şi-au întrerupt complet activitatea

De Diana Dutu
Reactualizat la:
40Comentarii
Protest spontan la Finanţele arădene. 450 de angajaţi şi-au întrerupt complet activitatea
Nemulţumirile funcţionarilor sunt determinate de noul proiect de act normativ privind salarizarea personalului bugetar.

La două săptămâni de când au declanșat un protest spontan de o oră, sindicaliștii din Administrația Județeană a Finanțelor Publice Arad și-au întrerupt din nou activitatea. De data aceasta, numărul protestatarilor este mult mai mare: 450 de persoane, însumând toți angajații, inclusiv din teritoriu, de la agențiile din Lipova, Ineu, Chișineu Criș, Sebiș și Săvârșin. Este, din nou, un protest spontan, activitatea cu publicul fiind întreruptă complet începând de luni dimineaţă, pe termen nelimitat.

Nemulţumiri

La baza protestului stă noul proiect de act normativ privind salarizarea personalului bugetar prin care, potrivit sindicaliştilor, sunt prevăzute scăderi salariale de până la 20% din salariul actual.

„Proiectul legii salarizării încalcă grav prevederile Constituției României prin nerespectarea Deciziei CCR nr. 794/2016, care prevede că Guvernul şi Parlamentul trebuie să emită soluția legislativă pentru îndepărtarea discriminării salariale din autoritățile şi instituțiile publice, în sensul echivalării salariilor pe funcții publice similare, la nivelul întregii familii ocupaționale indiferent de instituția din care fac parte. În momentul de față proiectul legii salarizării anulează decizia CCR și nu duce la aplicarea ei întocmai” – opinează protestatarii.

Solicitări

Sindicaliştii solicită factorilor de decizie următoarele: *textul actului normativ aflat în momentul de față în Parlament să respecte, în mod obligatoriu, Decizia Curții Constituționale nr. 794/2016; *definirea familiei ocupaționale și/sau categoriei profesionale în sensul stabilit de Decizia CCR 794/2016 (pct.34); *eliminarea art 35 care prevede „reîncadrarea personalului pe funcții ..” – motivat de faptul că funcțiile deținute au fost ocupate ca urmare a promovăriii unui concurs; *eliminarea articolulului potrivit căruia se face evaluarea postului în vederea stabilirii salariului de bază. În actualul cadru legislativ salarizarea este aferentă funcției publice și contractuale și nicidecum activităților desfășurate; *menținera drepturilor salariale aflate în plată pentru funcționarii publici sau personalul contractual care, la momentului apariției legii, au salariul mai mare decât cel stabilit prin grila de salarizare; *funcțiile publice să fie salarizate unitar indiferent de instituția din care fac parte și introducerea în textul legii a unei componente salariale aferente activității desfășurate; *micșorarea decalajului valoric dintre funcțiile de stat, teritoriale și locale prin introducerea unui raport just între acestea.

Extindere

Sindicaliştii atenționează că „în contextul în care palierul politic nu abordează serios și responsabil proiectul legii salarizării unitare există un real pericol ca protestele să se extindă în întreaga administrație publică”.

UPDATE. Reacţiile oficialilor de la Bucureşti

Ministerul Muncii a reacţionat la protestul spontan al angajaţilor din Finanţe, precizând că, potrivit noii legi, vor fi afectate doar salariile personalului din conducere, care în prezent sunt foarte mari. „Salariile nu scad, însă, în ceea ce priveşte personalul de execuţie, în condiţiile în care în agenţiile judeţene ale ANAF există deja salarii mari, între 4.300 şi 6.300 de lei. În agenţii judeţene ale altor ministere există, în prezent, şi salarii mult mai mici, chiar şi de 1.100 de lei. Or, principiul legii salarizării unitare este tocmai acela de a-i aduce la nivel similar pe angajaţii care prestează aceeaşi muncă în instituţii diferite ale statului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Pe de altă parte, preşedintele Sed Lex, Vasile Marica, a declarat, după discuţiile cu ministrul Finanţelor, că miercuri va avea loc o întâlnire cu toţi liderii de sindicat din ţară şi abia atunci vor decide care sunt paşii următori. „Între timp, Ministerul Finanţelor îşi face toate calculele să discutăm pe tema grilelor de salarizare”, a declarat Marica. Acesta a mai spus că acţiunea de protest nu este oprită.40Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor