Proteste sub supravegherea jandarmilor

De Ioana Costas
Proteste sub supravegherea jandarmilor
Jandarmii arădeni, prezenți la cele 44 de proteste organizate în Arad, în 2017. Aceștia au „vegheat” la ordinea publică.

Anul 2017, pentru jandarmii arădeni, s-a caracterizat în special prin asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică pe timpul desfăşurării manifestaţiilor cu public numeros. Și aici ne referim la manifestațiile de protest ce au avut loc pe parcursul anului trecut. În cifre, „Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad a asigurat măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul desfăşurării a 44 de misiuni cu un efectiv de 462 de jandarmi, față de 16 manifestaţii de protest, cu un efectiv de 127 jandarmi, în anul 2016, neînregistrându-se evenimente deosebite cu incidenţă la adresa ordinii publice”. Numărul manifestațiilor de protest a crescut în Arad dată fiind starea de nemulțumire a populației generată de anumite aspecte politice. De fiecare dată, la aceste proteste, jandarmii au fost prezenți pentru a asigura ordinea, deși acestea nu au fost autorizate, ci au fost spontane.

Manifestații spontane

În cazul manifestațiilor neautorizate, în funcție de ce luați decizia de a interveni? – l-am întrebat pe cel care este numărul doi în cadrul IJJ Arad. „Este o situație delicată, dar având în vedere că legislația, în momentul de față, oferă posibilitatea de a analiza situația și fiecare comandă, misiune sau inspector șef poate lua anumite decizii, ținând cont și de dreptul constituțional al cetățeanului de a manifesta, de a-și exprima liber opinia, nemulțumirea, trebuie să ne gândim ce se pune în pericol, ce se obstrucționează din punct de vedere legal, ce drepturi ale celorlalți cetățeni nu le respectăm noi. Pentru că noi, ca instituție, avem obligația de a respecta protecția atât a celor care se manifestă printr-un protest, marș sau ce e, cât și a celorlalți care nu participă, care sunt pietoni, care sunt șoferi, care stau acasă și în preajma lor aud huiduieli – dau un exemplu – deși nu prea am avut situații deosebite. Trebuie să găsim variante să fie respectată și protejată toată lumea”, a explicat împuternicit prim adjunct al IJJ Arad, maior, Dorin Boșneag.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !