PSD blochează colectarea deșeurilor în tot județul. De ce?

De Diana Dutu
24Comentarii
PSD blochează colectarea deșeurilor în tot județul. De ce?
Cu excepția dr. Gheorghe Furău, dar cu concursul independentului Marin Lupaș, două proiecte vizând deșeurile au fost respinse în CLM.

Trei din cele 14 puncte aflate pe ordinea de zi a celei de a doua ședințe extraordinare a Consiliului Local Municipal de luni au suscitat un interes deosebit. E vorba de proiectele de hotărâre privind: *aprobarea formei finale a contractului încheiat cu SC Retim Ecologic Service SA în cadrul Sistemului Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad; *aprobarea actului adițional – cadru la contractul de delegare prin concesiune a serviciului public de salubrizare, respectiv colectarea separată și transportul separat al deșeurilor municipale și al deșeurilor similare provenite din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatori din Județul Arad în cadrul proiectului Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad; *aprobarea actualizării studiului de fundamentare privind decizia de concesionare a proiectului „Amenajare parcare subterană Piața Avram Iancu din Municipiul Arad”.

Pe toate cele trei proiecte le-a vrut PSD scoase de pe ordinea de zi. Din ce motive?

Explicațiile PSD

În cazul primelor două – cele referitoare Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor – „există niște nelămuriri cu privire la transformarea deșeurilor din tone în metri cubi, care generează o scumpire a gunoiului cu 25 de lei/mc, lucru care este oarecum bizar (această situație nefăcând obiectul niciunuia din cele două proiecte de hotărâre, după cum preciza secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu-n.r.). Am citit materialele pe care ni le-ați transmis, dar avem niște nelămuriri pentru care am cerut niște clarificări unor specialiști. Fiind weekend, nu am apucat să le și primim. De aceea, am dori o amânare a acestor puncte. Nu e vorba de respingerea lor, ci doar de o amânare” – a explicat Beniamin Vărcuș, liderul Grupului PSD-ALDE.

În cazul proiectului privind parcarea subterană din Piața Avram Iancu, „am solicitat un punct de vedere Ordinului Arhitecților care abia astăzi a venit și dânșii sunt dispuși la o întâlnire…” – a mai precizat Vărcuș.

Argumentele lui nu l-au convins nici pe primar – care a anunțat că nu retrage proiectele de pe ordinea de zi – nici pe majoritatea consilierilor locali – care au respins propunerea de retragere a PSD.

Pesediștii, mereu nelămuriți

Circul a continuat când s-a ajuns la votarea respectivelor proiecte. Beniamin Vărcuș a fost invitat să se lămurească adresând întrebări directorului, Adrian Țolea, prezent în plenul CLM. Acesta a răspuns punctual la toate nelămuririle social-democraților, după care Beniamin Vărcuș a solicitat zece minute de pauză „pentru a ne consulta între noi”. În ciuda „consultărilor”, aleșii PSD au rămas consecvenți: „Luând în considerare informațiile pe care le-am primit… totuși, considerăm că rămân unele lucruri asupra cărora trebuie să ne edificăm mai clar, motiv pentru care cerem o amânare cu trei-patru zile a celor două puncte” – a spus Beniamin Vărcuș, precizând că în această perioadă dorește să verifice răspunsurile pe care le-a dat Adrian Țolea. Consilierul independent Marin Lupaș s-a alăturat grupului PSD, rugându-l pe primarul Gheorghe Falcă să dea curs solicitării de amânare „pentru că sunt momente când lucrurile se pot schimba. E un moment critic, tensionat și cred că nu e cazul să facem din nou circ la nivel de oraș.”

„Nu e un moment critic. Dumneavoastră ați creat un moment critic” – a replicat primarul făcând referire la situația mai mult decât delicată în care nu se găsește doar Aradul, ci toate cele 25 de unități administrativ-teritoriale care sunt parte în proiectul de colectare separată și transport separat al deșeurilor. „Nu aveți responsabilitatea de a lua o decizie pentru sănătatea oamenilor!” – a conchis primarul.

Respinse la un singur vot

În cele din urmă, cele două proiecte – pentru aprobarea cărora erau necesare două treimi – au fost respinse, cu 15 voturi „pentru” și 7 abțineri. A mai lipsit doar un vot pentru ca proiectele să fie aprobate. De remarcat că printre cei care s-au abținut s-a aflat și Marin Lupaș (alături de aleșii PSD-ALDE Filip, Săplăcan, Buruc, Cheșa, Vărcuș și Ciupe), iar printre cei care au votat „pentru” s-a aflat, surprinzător, consilierul PSD, Gheorghe Furău.

Taguri: , , , ,


24Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor