Punem sau nu coroană pe dinte după tratamentul endodontic?

Reactualizat la:
Punem sau nu coroană pe dinte după tratamentul endodontic?
ADVERTORIAL. Pe principiul startul e finalul, în abordarea unui dinte care are nevoie de tratament endodontic, printre cele mai importante aspecte care trebuie evaluate de la început sunt:

– ce prognostic restaurativ are pe termen lung?

– există risc de fractură corono-radiculară?

– va avea nevoie dintele de protecție cuspidiană? (adică de o coroană parțială sau totală de înveliș ulterior).

Nu de puține ori, această protecție cuspidiană (prin coroană sau, dacă mai este posibil, overlay) este omisă din planul de tratament, având ca rezultat în timp fractura dinților, spune doamna Dr. Retezar Patricia, medic dentist.

Studiile de specialitate confirmă:

  • dinții tratați endodontic devin mai casanți datorită pierderii de țesut dur dentar, suferit datorită cariei și preparației accesului la canale;
  • unele substanțe sau iriganți utilizați în tratamentul endodontic pot schimba consistența dentinei, scăzând modulul de elasticitate, devenind mai fragilă (casantă);
  • atât în cazul dinților frontali, care prezintă restaurări directe (plombe) extinse, dar mai cu seamă, în cazul premolarilor și molarilor, se impune un tratament protetic de protejare a țesuturilor dentare restante prin mijloace indirecte (coroane / overlay). Forțele de masticație fiind mai mari pe zonele laterale, acestea tind să separe cuspizii, având ca rezultat fractura dintelui.
  • importanța majoră a restaurării coronare, având în vedere că:

tratament canal corect + restaurare coronară corectă = prognostic foarte bun

tratament canal mediu + restaurare coronară corectă = prognostic bun

tratament canal corect + restaurare coronară incorectă = prognostic rezervat

Desigur, planul de tratament trebuie să fie individualizat, adaptat cazului clinic, cu evaluarea potențialului de fractură, mai precizează doamna doctor Retezar.

Pentru un tratament adecvat problemelor dumneavoastră dentare, programați o consultație la Stomatologie, apelând telefon 0257 960.