Puţine certitudini şi multe întrebări

De acum ştim ce ne propun partidele pentru Primăria Aradului şi CJA. Tandemurile sunt formate şi au fost oficializate prin înscrierea în cursa electorală. Nu putem vorbi de surprize. Majoritatea candidaţilor este formată din nume cunoscute.

Să le trecem în revistă pe cele care reprezintă partidele cu pondere pe eşichierul politic. Democrat liberalii ne propun cuplul Gheorghe Falcă – Nicolae Ioţcu. Liberalii merg la Primăria Aradului cu Tiberiu Dekany, iar la CJA cu Cristian Stragea. În aceeaşi ordine a posturilor, avem tandemul Dorel Căprar – Florin Remeţan, la PSD; Dorel Popa – Mircea Purcaru, la Partidul Conservator; Levente Bognar – Kiraly Andras, din partea UDMR; Edeleni Coloman – Helmut Duckadam, reprezentând PNG; Ioan Dolha – Teodor Ţârle, din partea UPSS; Vinter – Gheorghe Albu, din partea PNDCreştin. Nu sunt toate tandemurile, dintre câte ni se propun, dar le-am reţinut pe cele formate din persoane mai cunoscute electoratului.

Întrebările posibile nu pot fi ocolite. Lecturând lista candidaţilor, fiecare dintre noi se întreabă şi încearcă un pronostic cu privire la şansele candidaţilor. Sau, şi mai bine, la şansele pe care le are fiecare în parte, pentru că este foarte posibil ca să fie câştigători din afara tandemului – primarul de la un partid, preşedintele de consiliu de la altul.

Dezvoltăm însă alte întrebări posibile. Bunăoară, care tandem este mai „omogen”, din punct de vedere valoric. Şi, dimpotrivă, care prezintă dezechilibru din perspectiva percepţiei electoratului asupra fiecăruia dintre cei doi coechipieri. Cine pe cine „trage” după el, în sus ori jos? Vor opta alegătorii arădeni pentru un vot politic ori pentru unul care vizează exclusiv calităţile candidatului? Va fi un vot emoţional sau unul decis în urma evaluării proiectelor pe care ni le propun candidaţii?

Şi nu e totul. Vom avea parte de o campanie cuminte, liniştită, ori de una agresivă, murdară, cu atacuri necruţătoare? În acest spaţiu al întrebărilor putem încerca o prognoză. Este greu de crezut că va fi o campanie a confruntărilor de catifea. Desigur, celor care au „bube”, care au în CV puncte negre le-ar conveni să fie scutiţi de explicaţii în faţa electoratului, să discute proiecte nu să răspundă la acuzaţii. Pentru că oricum ar răspunde, reiterarea unor fapte nu face decât să le actualizeze, să le împovăreze în faţa alegătorilor.

De aceea, cred că fiecare dintre candidaţi, dacă vrea să câştige şi crede în şansele sale, va miza pe cartea atacurilor, a dezvăluirilor, a repunerii pe tapet a unor fapte, decizii discutabile din punct de vedere legal. Vor fi folosite culori sumbre pentru a schiţa portretul celui care n-ar trebui ales.

Sintetizând şi punând punctul pe „i”, primarul actual, Gheorghe Falcă, propune o dezbatere civilizată, elegantă, pe proiecte, dar adversarii săi nu vor şi nici nu pot să rămână în zona „tăcerii”. Ar însemna să piardă orice şansă, pentru că urmează o campanie scurtă în care, probabil, proiectele candidaţilor nu vor putea fi aduse la cunoştinţa alegătorilor. Asta înseamnă că se anunţă o luptă dură, chiar foarte dură.

Tristan Mihuţa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !