Rămânem cu jungla din centrul Aradului

De M.B.
27Comentarii
Rămânem cu jungla din centrul Aradului
© Un teren imens, plin de bălării Foto: M.B.
Primăria a renunțat la ideea de a cumpăra terenul fostei fabrici ”Tricoul Roșu”, unde arădenii sperau să fie amenajat un parc central.

Pe locul ruinelor fostei fabrici ”Tricoul Roșu” ar fi putut să existe astăzi un parc, idee lansată chiar de primarul Gheorghe Falcă în urmă cu mai bine de doi ani. Edilul vorbea despre acest nou proiect al municipalității în contextul în care se căutau soluții de amplasare a Monumentului Marii Uniri. Parcul ar fi fost legat de ”Pădurice”, pentru a se crea cea mai mare zonă verde din centrul orașului.
Au urmat numeroase speculații pe marginea proiectului și a costurilor, dar mulți consilieri locali au susținut inițiativa. Primarul vorbea inclusiv despre expropriere, în cazul în care proprietarul terenului nu ar fi dorit să vândă. Dar de la vorbe la fapte, s-a dovedit, din nou, că este cale lungă.
Relaționarea cu proprietarul nu ar fi fost bună încă de la început. Primăria i-ar fi cerut să facă o evaluare a terenului, pentru a-și putea planifica bugetar achiziția, însă proprietarul ar fi refuzat, invocând costuri ridicate.

Și cam aici s-a oprit orice demers real al municipalității pentru ca acest proiect să fie dus la sfârșit, în pofida așteptărilor mari pe care și le formaseră arădenii, care sperau că zona se va schimba radical.
Dacă pe parcursul ultimului an au mai existat ieșiri ale reprezentanților administrației locale în care lăsau să se înțeleagă că nu s-a renunțat la intenția de achiziție a terenului, acum lucrurile s-au clarificat definitiv.
Contactat de Jurnal Arădean și Aradon pentru a ne spune care mai sunt planurile, primarul Gheorghe Falcă ne-a declarat că terenul nu va mai fi cumpărat. El a invocat costurile prea mari ale unei astfel de investiții, reamintind că politicile Guvernului au făcut ca Aradul să piardă bani în acest an, afectând tocmai investițiile.
”În contextul unui buget local grav afectat de măsurile fiscale luate de Guvernul PSD, administrația locală arădeană nu-și mai permite cumpărarea terenului fostei fabrici <<Tricoul Rosu>>. Când PSD-ul îți fură 16 milioane de euro din buget, nu-ți mai permiți să cumperi terenuri”, ne-a declarat Falcă.

Junglă

Vestea produce multă dezamăgire printre arădenii care sperau că se va schimba radical aspectul zonei. Apar și temerile că pe acel teren ar putea fi ridicat un alt supermarket, în condițiile în care un parc abia dacă ar fi compensat defrișarea zonei ”Pădurice” în ultimele decenii, pentru a se face loc unor clădiri.
În acest moment, terenul privat, în suprafață de aproximativ două hectare, arată ca o junglă, dar nu în sensul în care ne-am putea bucura de verdeață. Locul este acoperit cu buruieni și vegetație deasă, ceea ce îi face pe mulți oameni ai străzii să-și găsească refugiu aici.

Cât ar fi costat terenul?

Primăria ar fi trebuit să achite câteva milioane de euro pentru a prelua terenul, dacă e să luăm în considerare prețul zonei. Reprezentantul unei agenții imobiliare din Arad spune că în acel loc prețul pe metru pătrat ar putea depăși 300 de euro. Asta ar însemna aproximativ șase milioane de euro, la care s-ar fi adăugat investițiile pe care municipalitatea urma să le facă, dar care ar fi putut fi acoperite cu fonduri europene nerambursabile.

jungla jungla7 jungla6 jungla4 jungla3 jungla227Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor