Gunoiul de pe stradă, cu actele la refăcut

De JA- A.B.; JA- D.D.
Reactualizat la:
3Comentarii
Gunoiul de pe stradă, cu actele la refăcut
© Au votat ca să încerce să îndrepte problema de la gunoi Foto: Emanuel Cotuna
Prefectura a sesizat Primăria cu privire le nelegalitatea hotărârii privind contractul de salubritate stradală. Primăria zice că a remediat problema.

Pe 6 iulie, Prefectura Arad a trimis Primăriei o sesizare ce ar trebui să ne pună pe gânduri. Sesizarea face referire la hotărârea CLM prin care se atribuia contractul de salubrizare stradală direct firmei RER Ecologic, o decizie despre care Jurnal arădean şi www.aradon.ro au scris detaliat. Care este sesizarea făcută de Prefectura Arad? Una de nelegalitate. Iată actul remis de instituţie:

„Ținând cont de faptul că prin Hotărârea nr. 200/14.06.2017 s-a conferit prestatorului dreptul și obligația de a administra și exploata infrastructura tehnico-edilitară aferentă serviciului de salubrizare stradală și deszăpezire în aria administrativ-teritorială a Municipiului Arad, considerăm că Hotărârea în cauză se circumscrie sferei «hotărârilor privind patrimoniul» în accepțiunea dispozițiilor art.45 alin.3 din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată. Pe cale de consecință, sub aspectul cvorumului s-a constatat că la adoptarea Hotărârii 200/14.06.2017 cu 14 voturi «pentru» din numărul total de 23 consilieri locali au fost eludate dispozițiile articolului mai sus menționat, fiind necesară o majoritate calificată, respectiv un număr de 16 voturi «pentru» din numărul total de consilieri locali în funcție. Sesizarea a fost transmisă Primăriei Municipiului Arad în vederea revocării de către Consiliul local Arad a Hotărârii 200/14.06.2017, în caz contrar urmând a fi sesizată instanța de contencios administrativ în scopul anulării acesteia”.

Pe scurt, Prefectura consideră ilegală hotărârea prin care era atribuit contractul de salubritate stradală firmei RER, pe motiv că a adunat insuficiente voturi, dat fiind faptul că o hotărâre privind patrimoniul (sau asimilată acestuia) trebuie să adune o majoritate calificată şi nu simplă cum s-a întâmplat în CLM. Prefectura a cerut Primăriei să anuleze hotărârea, în caz contrar urmând să sesizeze justiţia.

Sesizarea, de la Opoziţie

Cum s-a ajuns ca Prefectura să studieze atent actul în sine? După ce pe data de 23 iunie, consilierii Opoziției au trimis Prefecturii Arad o adresă prin care au sesizat ilegalitatea contractului atribuit celor de la SC RER Ecologic Service Oradea SA privind prestarea serviciului public de salubritate stradală și deszăpezire în Municipiul Arad, atrăgând atenția asupra faptului că Primăria Arad și Consiliul Local Municipal Arad au încălcat dispozițiile art. 45 alin. 3 din Legea nr. 215/2001 a Administrației publice.

Nelegalitatea, rezolvată printr-un act adiţional

Primarul Gheorghe Falcă a spus, în şedinţa Consiliului Local Municipal de luni, că Prefectura are dreptate când spune că era nevoie de majoritate calificată pentru adoptarea Hotărârii 200/14.06.2017 întrucât în conţinutul acesteia se făcea referire la „administrarea şi exploatarea infrastructurii tehnico-edilitare”. Dar… edilul a lăsat să se înţeleagă că a fost o scăpare a celor care au înocmit documentul şi că, în realitate, nu e vorba de „administrarea şi exploatarea infrastructurii tehnico-edilitare”, ci doar de prestarea serviciului de salubrizare stradală şi deszăpezire în municipiu. Iar pentru rezolvarea acestei probleme, pe ordinea de zi a şedinţei CLM a fost introdus un proiect de hotărâre privind încheierea unui act adiţional la contractul de servicii de salubrizare stradală şi deszăpezire. Astfel, articolul 1 al contractului încheiat cu RER are următorul conţinut: „Obiectul contractului constă în dreptul şi obligaţia de a presta serviciul public de salubrizare stradală şi deszăpezire în municipiul Arad”. Practic, a fost eliminată sintagma „dreptul şi obligaţia de a administra şi a exploata infrastructura tehnico-edilitară aferentă serviciului în aria administrativ-teritorială a municipiului Arad”. Deşi consilierii PSD-ALDE au votat împotriva acestui proiect, actul adiţional a fost aprobat cu 14 voturi „pentru”. Şi, potrivit primarului Gheorghe Falcă, totul s-a rezolvat, nu mai e nicio problemă de nelegalitate în legătură cu salubrizarea.

Ce va urma?

Va fi mulţumită Prefectura Arad de schimbarea operată în CLM privind salubritatea stradală şi va considera că lucrurile s-au îndreptat? Greu de crezut. E mai degrabă posibil ca salubritatea stradală din Arad, care de câteva luni are foarte multe de suferit (Aradul ajungând un oraş murdar) să ajungă pe la… Tribunal.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor