Războiul balastierelor în CJA

1Comentariu
Războiul balastierelor în CJA
Războiul balastierelor în CJA
ARAD – Aleşii au refuzat să voteze un proiect care, pentru mediu, pune pumnul în gură balastierelor. 

În penultima şedinţă CJA din acest mandat, consilierii s-au întrecut să voteze mai tot ce-a pus pe masă conducerea judeţului: de la rectificări de buget şi modificări de organigrame, până la închirierea de terenuri în Zona Liberă Curtici-Arad, sau chiar privatizarea aeroportului şi majorarea preţului la apă şi canalizare. Foarte puţine proiecte au avut parte de comentarii din partea aleşilor: scumpirea apei şi canalizării i-a făcut pe consilieri să facă un top al preţurilor practicate la aceste utilităţi (din care a rezultat faptul că Aradul e pe locul doi la cele mai mari tarife la apă şi pe primul loc la canalizare), sau să se întrebe dacă nu cumva Primăria Arad şi-a dorit să intre acţionar la aeroport, ca baza să nu fie dată unor privaţi.

Cel mai interesant dintre proiecte şi singurul care a necesitat mai mult minute bune de dezbatere a fost proiectul care făcea referire la balastiere, afacerile şi interesele spunându-şi cuvântul în CJA.

Afaceri şi interese

Proiectul care făcea referire la captarea apei a fost ochit din prima de alesul Attila Duka, care a cerut scoaterea proiectului de pe ordinea de zi sau amânarea votării acestuia, consilierul considerând că CJA încalcă legea hotărând în această problemă, unde decizia aparţine, în fapt, ministerului.

Attila Duka nu s-a oprit însă aici, ci a punctat faptul că, în spatele acestui proiect, stau ascunse interesele unora care au deja balastiere, în detrimentul celor care ar vrea să intre pe această piaţă, faptul că se doreşte prin acest studiu ieftinirea terenurilor de aici, urmând ca, după ce afacerile s-au pus pe picioare, să se revină cu un alt proiect care să ducă la creşterea şocantă a preţului terenurilor, că CJA nu are competenţe în a restricţiona activitatea balastierelor, sau faptul că hotărârea va fi, cu siguranţă, atacată în contencios administrativ.

Deşi preşedintele CJA şi directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului au insistat pe faptul că proiectul vine să protejeze mediul şi, mai ales, frontul de captare a apei, sau că, în absenţa unor reglementări stricte a activităţii de exploatare balastiere, Aradul s-ar putea trezi, în viitor, fără apă potabilă, sau cu un preţ la apă de neimaginat, aleşii au votat cu 15 voturi „pentru” şi 13 „împotrivă” amânarea votării proiectului. Amânarea a fost susţinută ferm şi de consilierii Parpală şi Mantek, în timp ce pentru votarea acestuia a interevnit doar alesul Micurescu.

„E clar că sunt interese în spatele acestei acţiuni”, a precizat Gheorghe Sabău, iar afirmaţia a părut ieri mai adevărată ca niciodată, în condiţiile în care fiecare dintre tabere părea pregătită să-şi susţină poziţia cu legile pe masă.

Zeci de cereri

Cum construcţia autostrăzii bate la uşă, iar de materiale va fi nevoie ca de aer, numărul celor care solicită aviz pentru balastiere e în continuă creştere.

În prezent, 11 societăţi derulează activităţi de exploatare balastiere, unele ilegal, iar alte zeci de cereri stau şi aşteaptă avizele de la mediu.

A.B.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor