„Războiul” rangerilor cu amorfa continuă

De Valentin Goran
2Comentarii
„Războiul” rangerilor cu amorfa continuă
Reprezentanţii Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad au anunțat în cadrul unei conferințe de presă finalizarea unui proiect major: „SESIL”.

Proiectul „SESIL” a fost demarat de administrația parcului pentru a lupta împotriva speciilor invazive de plante precum: amorfa – salcâmul pitic, arțarul american sau falopia. Proiectul intitulat „Stoparea extinderii speciilor invazive de plante în parcul Natural Lunca Mureșului – SESIL”, a avut un buget eligibil de 400.000 euro și a vizat zonele din parc de pe raza localităților: Arad, Pecica, Semlac, Șeitin, Nădlac, Zădăreni, Felnac, Secusigiu, Periam, Saravale, Sânnicolau Mare și Cenad.

Pe scurt obiectivele propuse au fost: evaluarea cantitativă și calitativă a efectelor negative asupra ecosistemelor și habitatelor generate de extinderea speciilor invazive; reabilitarea unor agro-ecosisteme de pe raza parcului, în special amorfa; conștientizarea publicului cu privire la efectele negative generate de extinderea speciilor invazive.

Realizări concrete din proiect

În cadrul proiectului s-a realizat: o bază de date GIS care cuprinde distribuția în terenul parcului a speciilor invazive; un plan de lucru pentru combaterea și prevenirea instalării speciilor invazive; teren agricol reabilitat și eliberat de specia invazivă; un tractor și utilaje agricole – freză forestieră, scarificator, plug, disc, cositoare mecanică; o pagină web; 12 întâlniri de conștientizare a comunităților locale; un film documentar; materiale promoționale și de conștientizare; un simpozion științific în cadrul căreia au fost diseminate rezultatele proiectului în cadrul academic.

Rangerii luptă cu planta

„Putem spune că acest proiect răspunde unei probleme majore cu care se confruntă Parcul Natural «Lunca Mureșului». Răspândirea speciilor invazive de plante, în lipsa unui astfel de proiect, pe de-o parte, duce la eliminarea speciilor locale, degradând astfel habitatele naturale și agro-eco-sistemele. De cealaltă parte, această specie invazivă împiedică folosirea terenurilor ca pășune, fâneață sau arabil, producând astfel și daune economice”, a declarat Paul Hac, directorul Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor