Refac documentele pentru cetate

1Comentariu
Refac documentele pentru cetate
ARAD – Încă un proiect local pentru transmiterea Cetăţii Aradului de la minister în proprietatea oraşului.

Încă o încercare locală de obţinere a Cetăţii Aradului. De această dată, PrimăriaArad le propune aleşilor să voteze o “solicitare de transmitere a Cetăţii Aradului, din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului Arad şi în administrarea consiliului local”. Totul, în vederea emiterii de către Guvern a unei hotărâri în acest sens. Cetatea Aradului, râvnită de oficialii arădeni de zeci de ani, fără sorţi de izbândă, găzduieşte acum cazemata 1187 Arad, ocupată de Unitatea Militară 01249 Arad, batalionul militar româno-maghiar. Municipalitatea are de gând să ceară, din nou, de la minister, imobilul compus din „Ansamblul Cetăţii Aradului, Cetatea Aradului, Şanţ de apărare cu val de pământ în exterior şi Biserică Franciscană”, dar şi terenul în suprafaţă totală de 1.112.961 mp!

Primarul Gheorghe Falcă explică acest nou proiect prin faptul că “în urma întrevederii purtate cu ministrul Apărării, am convenit să refacem toate documentele legate de cetate şi materialele de prezentare, pentru a găsi o soluţie ca, în timp rezonabil, să intre în posesia Municipiului Arad şi să o introducem apoi în circuitul civil”.

Visează din 1990

Cererea arădeană îşi are justificarea în proiect, unde se arată că “reconversia civilă a Cetăţii Aradului şi includerea ei în circuitul turistic ar fi un motiv esenţial pentru dezvoltarea potenţialului turistic al municipiului Arad“. Tot aici sunt amintite demersurile oficiale făcute pe această temă de administraţia locală din 2003!

Speranţele Aradului legate de reconversia civilă a cetăţii au început însă imediat după 1990, dar doar din 2003 consiliul local a solicitat, sub diverse forme, Guvernului României, respectiv Ministerului Apărării Naţionale, dezafectarea unităţii militare din cetate şi transmiterea în gestiunea sa a acesteia, considerând că ar avea posibilitatea “de a o gestiona mult mai bine în beneficiul oraşului”. În 1998, Proiect Arad S.A. a întocmit un proiect intitulat „Studiu privind reconversia Cetăţii Aradului”, iar de atunci alte proiecte au fost comandate şi plătite de municipalitate sau CJA . S-a semnat chiar şi o colaborare cu un birou de arhitectură din Italia, dar, dincolo de aceste demersuri şi dincolo de sumele cheltuite, nu s-a întâmplat nimic.

În circuitul mondial

Primăria susţine că după preluarea Cetăţii Aradului, vor urma demersurile pentru includerea obiectivului în patrimoniul cultural mondial.

“Este certă importanţa preluării cetăţii din punct de vedere turistic pentru municipiul Arad, similar cu dezvoltarea turistică a altor oraşe care deţin fortificaţii similare, dar nici pe departe cu frumuseţea Cetăţii Aradului“, se concluzionează în proiect.

A.B.D.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor