Refuză să intre în asociaţie

Iosif Matula
Iosif Matula
ARAD – Un număr de 69 de primării din Arad au decis deja să intre în Alicans, asociaţie care reprezintă unul dintre primii paşi într-un proiect pe fonduri structurale, menit să ducă la modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare.

Iosif Matula, preşedintele CJA, a precizat ieri că alte trei primării (Olari, Macea şi Zărand), din totalul de 78, vor lua în decursul lunii aprilie hotărâri de consiliu în vederea participării la acest proiect. „Şase primării (Chişineu Criş, Ineu, Sebiş, Seleuş, Şilindia şi Ghioroc) nu doresc, din diverse motive, să intre în această asociere, deşi este vorba de unul dintre cele mai ambiţioase proiecte la nivelul judeţului. E vorba de reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare şi implicit, cel mai important lucru, reabilitarea staţiilor de tratare a apei şi a celor de epurare, în care 85% reprezintă finanţarea pe fonduri structurale, 13% sunt fonduri guvernamentale şi doar 2% locale. E un proiect pilot pentru 11 judeţe, iar Aradul a avut norocul să îndeplinească condiţiile de eligibilitate”, a punctat Iosif Matula.

Motivele

Refuzul celor şase primării de a intra în asociaţie reprezintă o lovitură pentru conducerea judeţului, care şi-ar fi dorit ca toate localităţile să fie cuprinse aici, chiar dacă nu toate vor intra în proiectul final.

Motivele refuzurilor au fost şi ele punctate de preşedintele CJA. „Unii cred că noi vrem să le luăm staţia de epurare sau serviciul de apă-canal. Unii nu ştiu, de pildă, că trebuie să aibă un serviciu autorizat în aceste cazuri. Apoi, sunt primării care cred că e suficient dacă au reţea de apă şi canalizare, deşi marile probleme sunt la staţiile de epurare şi de tratare a apei, unde e vorba de foarte mulţi bani. Sunt unii care au depuse alte proiecte pentru aceste obiective şi le e frică că noul proiect le va influenţa negativ. Eu pot să le garantez că timp de un an, un an jumătate, nu se va întâmpla nimic de acest gen”, ne-a declarat Iosif Matula.

În 2008

Tremenul limită pentru înscrierea în asociaţiei a fost prelungit până la mijlocul lui aprilie, moment de la care cei care au rămas pe afară nu vor mai avea nici o şansă la aceste fonduri structurale. Primii bani vin deja de la Ministerul Mediului pentru realizarea unui master plan, în timp ce licitaţia pentru lucrările efective de modernizare ar urma să aibă loc undeva la mijlocul anului 2008.

A.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !