Regal poetic la Săvârşin

De Vasile Filip
Reactualizat la:
Premiere în Muzeul Regal
Premiere în Muzeul Regal
Sâmbătă şi duminică, la cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului de Literatură „Dorel Sibii”.

La sfârşitul săptămânii trecute, s-a desfăşurat, la Săvârşin, a XVII-a ediţie a Festivalului de literatură „Dorel Sibii”.

Ca în fiecare an, şi de această dată au participat scriitori arădeni dar şi din Hunedoara, Bihor şi Cluj.

„Noutatea evenimentului – ne-a declarat poetul Vasile Dan, preşedintele Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România – a fost dezvelirea bustului patronimului festivalului, scriitorul Dorel Sibii, în creaţia sculptorului arădean Mihai Păcurar”.

Volum postum

De asemenea, tot ca noutate, a fost lansarea cărţii postume de poeme „Spre ţărm”, poezii din anii 1979-1994, semnate de Dorel Sibii. Cartea publică a selecţie din volumul colectiv „Ofranda vocalei” (Editura Facla, 1979) şi o reeditare integrală a celor două cărţi antume ale autorului: „Însemnele de rouă” (Editura Eminescu, 1982) şi „Gardă de corp pentru fluturi” (1994). Ediţia a fost îngrijită de I. Funeriu, are o prefaţă de Gheorghe Mocuţa şi un text critic, pe coperta a IV-a, de Vasile Dan. Ea a apărut prin colectă de bani din partea unor locuitori sau rezidenţi ai Săvârşinului.

Ca de fiecare dată, festivalul a propus o dezbatere literară. În acest an tema a fost „Cum şi pentru cine ne mai scriem cărţile?”, o temă propusă de poetul şi editorul Ioan Matiuţ.

Premiu regal

Fundaţia culturală „Principesa Margareta” a acordat şi anul acesta un premiu pentru un scriitor reprezentativ din literatura de astăzi. Cel ales a fost poetul Romulus Bucur, autorul unei cărţi de poeme, „Arta războiului” (Editura Tracus Arte, 2015), foarte bine receptate în revistele de cultură.

Mai menţionăm că şi această ediţie a festivalului „Dorel Sibii” a fost susţinută de C.J.A. prin Centrul Cultural Judeţean.

Tabără de creaţie

Şi în acest an, în contextul festivalului de la Săvârşin, s-a desfăşurat o tabără de creaţie a tinerilor scriitori din România, în selecţia poetului Sorin Despot. Participanţii s-au întâlnit, vineri seara, şi cu arădenii – în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia Culturală „Aradul literar”, cu sprijinul Centrului Municipal Cultural Arad – la o lectură publică în cafeneaua literară „Joy’s Cafe”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !