Religia in scoli, la cerere?

1Comentariu
Religia in scoli, la cerere?
Înscrierea la ora de religie în şcoli, subiect de discuţie în Comisia pentru Învăţământ a Camerei. După cum transmite Mediafax, predarea religiei în şcoli şi faptul că înscrierea la ora de religie se va putea face doar pe baza unei cereri în scris a părinţilor a generat, astăzi, discuţii în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaților.

După cum transmite Mediafax, predarea religiei în şcoli şi faptul că înscrierea la ora de religie se va putea face doar pe baza unei cereri în scris a părinţilor a generat, astăzi, discuţii în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaților.
Comisia de învăţământ a invitat reprezentanţii cultelor religioase la dezbateri, după ce Curtea Constuțională a României a admis cererea ridicată de Emil Moise că obligativitatea înscrierii din oficiu a copilului la ora de religie este neconstituţională şi că vor putea intra la ora de religie doar copiii ai căror părinţi au depus în acest sens o cerere.
Reprezentanţii cultelor religioase au susţinut necesitatea studierii religiei în şcoli, preotul Ionuţ Corduneanu (BOR) arătând că 25 de state din UE au obligatorie religia în şcoli şi că Patriarhia Română cere ca înscrierea la ora de religie „să se facă pe toată durata şcolarizării din unitatea de învăţământ”.
Deputatul Remus Cernea a spus că decizia Curții trebuie pusă în acord cu legea învăţământului, astfel încât înscrierea la ora de religie să se realizeze la solicitarea scrisă a părinţilor pentru elevii cu vârsta de până în 14 ani. El a arătat că în România nu există o religie de stat şi că statul trebuie să fie neutru faţă de toate cultele religioase.
Reprezentantul ASUR Toma Pătraşcu a precizat că religia rămâne să fie predată în şcoli şi că prin decizia CC singura modificare se referă la faptul că „li se dă părinţilor dreptul legal de a alege”. Îl întreb pe ministrul Educaţiei ale cui interese apără, ale copiilor sau ale bisericii?”, a adăugat reprezentantul ASUR.
La şedinţa Comisiei pentru Învăţământ a fost prezent şi Emil Moise, cel care a sesizat CC şi care a condus la decizia că obligativitatea înscrierii din oficiu a copiilor la ora de religie este necosntituţională şi că nu pot intra la ora de religie decât copiii ai căror părinţi au depus cerere în acest sens.
Moise a arătat că decizia CC a intrat în vigoare pe 23 ianuarie, la data publicării în Monitorul Oficial, dar că nicio şcoală nu respectă această decizie, menţionând că Ministerul Educaţiei ar fi trebuit să transmită şcolilor să o respecte. „Nu a respectat decizia CC nicio şcoală! Nu trebuie să mai intre nimeni la ora de religie fără cerere! MEN a anunţat că decizia CC se aplică din toamnă. Niciodată nu am cerut scoaterea religie din şcoli, ci doar să fie predată celor care doresc asta”, a precizat Moise.
Secretarul de stat în MEN, Liliana Preoteasa, a declarat că Ministerul Educaţiei aşteaptă o decizie a Parlamentului şi că a trimis o adresă inspectoratelor şcolare prin care le-a cerut să informeze părinţii elevilor că pentru a participa la ora de religie trebuie să depună o cerere, „aşa cum spune CC”.
„În acest moment, suntem în aşteptarea unei decizii a Parlamentului care va spune cum se reformulează prevederile Legii educaţiei incriminate de decizia de neconstituţionalitate şi Ministerul Educaţiei va pune în practică acele prevederi. În acest moment, noi am solicitat Inspectoratelor şcolare printr-o adresă să informeze părinţii că pentru a participa la ora de religie trebuie să depună o cerere, aşa cum spune decizia Curţii Constituţionale”, a spus secretarul de stat.
„Cererile se vor depune până pe 6 martie, noi vrem să facem cât de repede, ca să clarificăm această situaţie. Pe de altă parte, am dori să lăsăm un timp părinţilor, unii părinţi pot fi plecaţi din Bucureşti, din localitate, trebuie să le lăsăm un timp să ajungă să depună o cerere, dacă doresc să le depună. Există un formular pe care noi l-am transmis care spune foarte simplu: «doresc ca fiul, fiica mea, cu numele respectiv, să participe la orele de religie şi anume la cultul, cel pe care îl alege părintele elevului». E foarte simplu. După 7 martie, vom avea o situaţie şi o să vedem la momentul respectiv. Aşteptăm să vedem ce spun părinţii”, a adăugat secretarul de stat.

Taguri: , , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor