Remember decembrie 1989 Arad

13Comentarii
Remember decembrie 1989 Arad
ARAD – În decembrie 1989 şi-au pierdut viaţa 24 de arădeni, dintre care 19 au fost împuşcaţi la Arad, iar cinci la Timişoara, Bucureşti şi Turda. Lor li se adaugă alte 38 de persoane rănite.

În 21 şi 22 decembrie 1989, Revoluţia în oraşul Arad a avut un caracter nonviolent, însă din noaptea de 22 spre 23 până în 25 au fost 19 persoane decedate, din care 7 civili, opt persoane M.Ap.N şi 3 persoane MI şi un cetăţean maghiar şi 38 de persoane rănite.

 În municipiul Arad, evenimentele din decembrie 1989 au demarat pe data de 21.La ora 7.39 – Ies primii muncitori de la Întreprinderea de Orologerie insustrială în stradă, care pornesc într-o manifestare paşnică spre centrul oraşului. Alături de ei vin alţii, Strungul, Vagoane, CFR, Tricoul Roşu şi cetăţeni aflaţi pe stradă.Totul decurge fără incidente, până când ajung, în jurul orei 10,00,  la intersecţia bulevardului Republicii cu strada Cloşca, unde au fost întâmpinaţi cu focuri de armă trase în aer de către militari. La început manifestanţii au îngenuncheat şi s-au culcat pe caldarâm apoi s-au ridicat şi au trecut de primul baraj al armatei, deplasându-se, fără incidente, până în piaţa centrală a oraşului în faţa fostului sediu al Comitetului judeţean Arad al PCR. Manifestanţii s-au oprit pe aliniamentul primei linii de tramvai, dinspre Banca Naţională, în faţa TAB-urilor, militarilor cu arme şi baionete în poziţie de luptă, strigând lozinci anticeauşiste..La ora  10.30 – a apărut actorul Valentin Voicilă de la Teatrul de stat din Arad, care a devenit foarte repede conducătorul revoluţionarilor.

În cursul serii,în piaţă, se formează, după modelul Timişoarei,  Frontul democratic Român, format din 14 persoane.

*În 22 decembrie, dimineaţa – s-au adunat în piaţă zece de mii de oameni. S-a instalat o staţie de amplificare pentru liderii manifestanţilor. Aceştia, rând pe rând se adresau mulţimii, se clamau lozinci şi se rosteau rugăciuni. Înainte de fuga dictatorului Ceauşescu, numărul manifestanţilor era de peste 80 000 de arădeni.

Se formează un organism, care a preluat conducerea administrativă a oraşului şi judeţului Arad. Pe lângă cei 14 de pe lista primului Comitet al Frontului Democratic Român, format în 21 decembrie 1989, au fost cooptaţi în noul organ reprezentanţi din întreprinderi şi instituţii, inclusiv militari. Valentin Voicilă a fost ales preşedinte, iar Ioan Trifa, Onofrei Dănilă şi Mircea Crişan vicepreşedinţi. Seara, după  22.30, încep şi la Arad diversiunile cu teroriştii.

S.T.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor