Repatrierea voluntara, intoarcerea acasa cu demnitate

Repatrierea voluntara, intoarcerea acasa cu demnitate
Repatrierea voluntara, intoarcerea acasa cu demnitate
Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Biroul în România, în parteneriat cu Asociația Serviciul Apel derulează proiectul “Sprijinirea Programelor de Repatriere Voluntară Asistată și Reintegrare (RVAR)”.

Repatrierea voluntară este o șansă pentru migrant de a se întoarce acasă în condiţii demne şi se bazează pe decizia sa liberă şi informată.

În ultimele 12 luni 222 de migranți au ales repatrierea voluntară din România, dintre aceștia, 45 beneficiind și de un sprijin material pentru reintegrare, în cuantum de 3300 RON. Acest sprijin are rolul de a facilita reintegrarea migrantului cât mai ușor și rapid după întoarcearea acasă. Pentru ca ajutorul de reintegrare să corespundă nevoilor sale, el discută cu consilieri care îl ajută să aleagă soluţia care i se potriveşte cel mai bine.

Pentru cei mai mulți dintre beneficiari soluția a reprezentat-o achiziționarea de produse sau materiale în vederea deschiderii unei mici afaceri. Ideile au fost diverse, adaptate fie specificului local din țara de origine a migrantului, fie calificării profesionale a acestuia.

Khaled

Un exemplu de soluție aleasă pentru reintegrare este cel al lui Khaled, din Tunisia.

În noiembrie 2012 a încercat să intre în România urmând ruta de migrație dinspre Turcia – Grecia – Macedonia – Serbia pentru a trece ulterior în Ungaria spre Austria. Prins la graniță, a ales să se întoarcă prin intermediul programului RVAR, primind și un sprijin pentru reintegrare. Anterior, mai încercase de 5 ori să ajungă în Italia, folosind diverse ambarcațiuni.

Khaled a folosit acest ajutor pentru a comanda stocul necesar deschiderii unui magazin cu produse din plastic – saci, mese, scaune, produse pentru bucătărie etc. Speră că afacerea va merge și că nu va mai fi nevoit să plece.

Familia sa îi este alături, părinții săi fiind foarte bucuroși că nu intenționează să mai plece. Aceștia, deși nu l-au încurajat, i-au fost alături și în timpul experiențelor sale de migrație. Au păstrat legătura permanent și tot ei au fost cei care l-au convins să se întoarcă acasă din România.

Khaled recunoaște că, fără sprijinul de reintegrare, ar fi fost poate din nou plecat din țară. “Este pentru prima oara în mulți ani când mă gândesc serios să fac ceva în Tunisia și nu mai am în minte doar emigrarea.” (Khaled)

Micro ferme, motostivuitoare, mașini de făcut harissa (condiment specific Africii de Nord), materiale pentru deschiderea de șaormerii, sau magazine cu diverse tipuri de produse sunt doar alte câteva tipuri de afaceri deschise de migranți cu ajutorul sprijinului de reintegrare.

Ajutorul de reintegrare nu se primește în bani ci doar sub formă de produse sau servicii, după ajungerea migrantului în țara de origine. Sprijinul diferă în funcţie de situația fiecărei persoane și poate varia de la ajutorul acordat pentru cumpărarea de echipamente electrocasnice până la oferirea de cursuri pentru învăţarea unei meserii sau susținerea materială pentru deschiderea unei mici afaceri.

Prin intermediul acestui program, pot alege să se întoarcă acasă străinii din afara Uniunii Europene, aflați fără forme legale în România sau solicitanți de azil ale căror cereri au fost respinse ori care nu au primit încă o decizie definitivă dar aleg să se întoarcă acasă.

Pe lângă repatrierea propriuzisă și sprijinul de reintegrare, migranții care aleg să se întoarcă în țările de origine, mai pot beneficia de cursuri vocaționale sau de pachete sociale adresate celor aflați în dificultate.

Persoanele care doresc mai multe informații despre repatrierea voluntară se pot adresa: Biroului OIM în România, telefon 021 – 210.30.50/ 021 – 211.44.54, e-mail iombucarest@iom.int, www.oim.ro.

Proiectul beneficiază de co-finanţare din partea Uniunii Europene prin intermediul Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) – Ministerul Afacerilor Interne, în cadrul Fondului European de Returnare, Programul Anual 2011, Programul General “Solidaritatea şi gestionarea fluxurilor migratorii”, contract nr. Ref.: RF/ 11.01–01.01.