Repausul săptămânal, ajuns sub lupa ITM

De Valentin Goran
13Comentarii
Repausul săptămânal, ajuns sub lupa ITM
© Inspectorii vor căuta nereguli FOTO: JA
Inspectorii ITM au aplicat 198 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 37.000 lei, pentru nerespectarea repausului săptămânal de muncă.

În urma controalelor efectuate, inspectorii de muncă au aplicat, în primele nouă luni ale acestui an, 198 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, în valoare de 37.500 lei. În acest context, trebuie menţionat faptul că autorizarea ITM Arad cu privire la acest aspect se va solicita, în scris, anterior perioadei preconizate, iar salariaţii al căror repaus săptămânal va fi astfel prejudiciat au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite prevăzute la art. 123 alin.2 din acelaşi act normativ, respectiv vor fi remuneraţi cu dublul sporului prevăzut în documente interne dar nu mai puţin de dublul sporului de 75% minim prevăzut în Codul Muncii (Legea 53/2003).

48 de ore consecutive

Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, acesta poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, caz în care salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă. Pot exista şi situaţii de excepţie, caz în care zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor, iar salariaţii au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite.

Să nu renunțe la drepturi

„Este imperios necesar de menţionat faptul că potrivit prevederilor articolului 38 din Codul Muncii, salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege şi orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate. Inspectorii de muncă vor intensifica, pe viitor, acţiunile de control pe această linie şi vor aplica sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea dispoziţiilor legale privind acordarea repausul săptămânal”, a declarat Ecaterina Isac, inspector șef ITM Arad.

„Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege!”13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor