Reşiţa produce şomeri

2Comentarii
Reşiţa produce şomeri
REŞIŢA – Concedierile colective care au avut loc în judeţ au dus la o creştere a ratei şomajului.

Acum în luna cadourilor şi a minunilor în judeţ numărul celor ce vor rămâne fără loc de muncă este în creştere, iar numărul lor depăşeşte câteva sute.

Este vorba de concedierile colective care au avut loc în ultima perioadă în uzine şi în domeniul confecţiilor, mai exact la Arsenal Reşiţa, U.C.M. Reşiţa, confecţiile din Berzasca, Italian Style şi TMK.

Din această cauză rata şomajului la noi în judeţ a ajuns la sfârşitul lunii noiembrie la 7,15%, faţă de 5,6% cât era în luna iulie.

„Pe lângă şomerii proveniţi din uzine şi confecţii mai sunt şi absolvenţii promoţiei 2007, care nu îşi găsesc un loc de muncă“, a spus Iosif Corcan, director executiv adjunct pentru managementul pieţei muncii în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Caraş-Severin.
Se pare totuşi că este de bine. De ce?

Pentru că din declaraţia directorului executiv al AJOFM Caraş-Severin, Sorin Muşat, am reţinut că: „rata şomajului a scăzut de la an la an, iar aste este bine pentru că o rată scăzută a şomajului nu atrage investitori. Spun acest lucru pentru că o rată scăzută a şomajului înseamnă că nu există forţă de muncă calificată“.

Sorin Muşat, directorul executiv al AJOFM, susţine că rata şomajului nu ar fi singura problemă cu care se confruntă agenţia condusă de dânsul. O altă problemă este „inventivitatea“ de care dau dovadă unii angajatori atunci când vine vorba despre buzunarul lor.

Se pare că angajatorii din Caraş-Severin găsesc metode inedite de a scoate profit. „Unii dintre aceştia reuşeşc să angajeze doar persoane beneficiare ale unor legi speciale, persoane peste 45 de ani sau absolvenţi şi în acest fel statul plăteşte salariile acestor persoane. Mai grav este că după ce nu mai sunt beneficiari de subvenţii majoritatea sunt concediaţi“, a mai spus Sorin Muşat, directorul executiv AJOFM Caraş-Severin.

AJOFM are printre atribuţii şi încadrarea persoanelor cu handicap prin subvenţionarea locurilor de muncă. Astfel în primele 11 luni ale anului 2007 au fost angajate două persoane cu handicap, alte patru persoane cu handicap au fost încadrate fără subvenţionarea locurilor de muncă.

În urma implementării programului judeţean de ocupare a forţei de muncă în acest an, AJOFM a reuşit să încadreze peste 5.800, dintre care în jur de 3.100 prin ocuparea temporară a forţei de muncă în lucrări publice de interes comunitar.

Anca Preda2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor