Reţeta săptămânii: Coroniţa cu mac

Reţeta săptămânii:  Coroniţa cu mac
Te interesează retete culinare de sezon şi nu le găseşti? Vrei să înveţi să găteşti şi să impresionezi? Aducem în casa ta prin intermediul www.culinar.ro reţete rapide, indicaţii şi imagini utile. Te aşteptăm!

Ingrediente:

Aluat:

500 de grame de făină, plus 2-3 linguri în caz că nu este suficient de legat aluatul
180 de ml lapte;
100 de grame de zahăr
3 galbenuşuri
1 ou întreg
100 de grame de unt topit
1 praf de sare
5 grame de drojdie deshidrată sau 20 de grame de drojdie proaspăta;
arome: coajă de lămâie şi/sau portocală, vanilie, rom – după gustul fiecăruia

Umplutura 1:

150 de grame de mac măcinat;
150 de grame de zahăr
2 plicuri de zahăr vanilat
3-4 linguri de lapte

Umplutura 2:

rahat colorat

Glazura
3 linguri de zahăr praf
2 linguri de zeamă de lămâie
1 galbenuş pentru finisat.

Mod de preparare:

Se frământă un aluat din laptele încălzit la 40 de grade C, gălbenuşurile şi oul întreg bătute puţin cu sarea şi zahărul, untul topit – nu mai cald de 40 de grade C, zahăr vanilat şi coaja rasă a unei lămâi, făina – am inceput cu 500 de grame dar a fost nevoie să mai adaug 3 linguri, drojdie dizolvată în laptele călduţ.

Trebuie să obţinem un aluat care să nu fie tare, dar nici lipicios – cantitatea de făină necesară depinde mult de mărimea ouălor, dar şi de calitatea făinii.
L-am aşezat într-un vas şi apoi l-am lăsat, acoperit cu folie, să crească într-un loc călduţ.
Între timp se pregăteşte umplutura de mac.

Fierbem într-o crăticioara timp de câteva momente macul, zahărul şi vanilia împreună cu atâta lapte cât amestecul să aibă consisteţa unei creme. Se lasă să se răcească.
Într-o oră, aluatul s-a dezvoltat frumuşel.
Aluatul se răstoarnă pe planul de lucru uns cu ulei şi se împarte în două părţi inegale.
Partea cea mai mică se aplatizează cu mâna în forma dreptunghiulară şi se presară cu rahat. Se rulează.
Pe partea mai mare, aplatizată la fel ca şi precedenta se pune crema de mac răcită.
Ruloul cu rahat se aşează peste aluatul cu cremă de mac. Se răsucesc împreună.
Se formează coroniţa răsucind ruloul şi presând uşor capetele suprapuse şi se aşează într-o formă rotundă căptuşită cu hârtie de copt (forma trebuie să fie cu diametrul de 28 de centimetri)
Se taie cu foarfeca în zig-zag suprafaţa coroniţei, tăietura trecând prin primele două straturi ale ruloului.
Se lasă să crească în formă, încă aproximativ 30 de minute, apoi se dă cu pensula suprafaţa cu gălbenuş de ou.
Se introduce forma în cuptorul preîncălzit la 190 de grade C, iar după 15 minute se reduce focul la 180 de grade.
Coroniţa trebuie să se coacă aproximativ 60 ora. Dacă în acest interval de timp observaţi că suprafaţa e deja suficient rumenită, acoperiţi coroniţa cu folie de aluminiu şi coaceţi în continuare (eu am acoperit-o după 30 de minute şi am lăsat-o 55 de minute).
La final se verifică cu o scobitoare introdusă în aluat – pe care trebuie să o scoateţi curată, în cazul în care e suficient de copt.
Se amestecă zahărul pudră cu zeama de lămâie pentru glazura şi se stropeşte suprafaţa coroniţei.
Se scoate coroniţa din formă după aproximativ 15 minute şi am aşezat-o pe un grătar să se răcească complet.

Mod de servire:

Poftă bună!

Reţeta Coronita cu mac a fost propusă de lauralaurentiu pe  www.culinar.ro



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !