Reţeta săptămânii: Plăcintă cu vişine

Reţeta săptămânii:  Plăcintă cu vişine
Te interesează retete culinare de sezon şi nu le găseşti? Vrei să înveţi să găteşti şi să impresionezi? Aducem în casa ta prin intermediul culinar.ro reţete rapide, indicaţii şi imagini utile. Te aşteptăm!

Ingrediente reţetă:

ALUATUL: 500 gr făină 00, 100 gr zahăr pudră, 250 gr unt, la temperatura camerei tăiat cuburi, 2 ouă bătute uşor, 1/2 linguriţă praf de copt (îl amestecaţi în făină, în acest caz praful de copt se pune pentru a frăgezi aluatul nu a-l face să crească), coaja de la o lămâie (sau alte arome: coajă de portocală, scorţişoară, vanilie etc), puţin lapte (cam 1/4 cană, chiar mai puţin),

UMPLUTURA: 1 kg vişine proaspete, spălate şi curăţate de sâmburi (pot fi şi îngheţate sau din conservă), 50 gr unt, 150 gr zahăr, 2 linguri amidon, condimente, eu folosesc 1 linguriţă scorţişoară, 1/2 linguriţă ghimbir, 1/2 linguriţă rasă (un vârf de cuţit) cardamon.

Mod de preparare (timp estimat: 1 h, 20 min, complexitate: medie)

Într-un castron cerneţi făina şi zahărul pudră, puneţi deasupra untul şi cu vârful degetelor începeţi să frământaţi uşor până obţineţi consistenţa pesmetului.
Puneţi coaja de lămâie (sau altă aromă) şi amestecaţi bine, apoi adăugaţi ouăle şi laptele şi amestecaţi atât cât să puteţi face o bilă din aluat, nu frământaţi mai mult!.
Înveliţi aluatul într-o folie şi daţi la frigider cel puţin 1/2 ora.

UMPLUTURA:
Între timp preparaţi umplutura pentru care aveţi nevoie de: 1 kg vişine proaspete, spălate şi curăţate de sâmburi (pot fi şi înghetate sau din conservă), 50 gr unt, 150 gr zahăr, 2 linguri amidon, condimente, eu folosesc 1 linguriţă scorţişoară, 1/2 linguriţă ghimbir, 1/2 linguriţă rasă (un vârf de cuţit) cardamom.
Într-o tigaie topiţi untul şi puneţi vişinele împreună cu zahărul şi condimentele şi amestecaţi uşor până când zahărul se dizolvă, apoi puneţi cele 2 linguri de amidon, amestecaţi bine, apoi stingeţi focul şi lăsaţi să se răcească.
Ungeţi cu unt şi tapetaţi cu făina o tavă de tartă sau placintă cu diametrul de 26 cm şi preîncălziţi cuptorul la 180 grade.

IMPARTIREA ALUATULUI SI TEHNICA DE IMPLETIRE:
Împărţiţi aluatul în două părţi egale. Presăraţi bine cu făina suprafaţa de lucru. Din jumătate de aluat întindeţi o foaie care să acopere pereţii tăvii. Din cealaltă jumătate de aluat puteţi întinde o foaie simplă care să acopere suprafaţa plăcintei prin împletirea aluatului.

Perforaţi fundul aluatului aşezat în tavă şi turnaţi vişinele împreună cu tot sosul format.
Ungeţi marginile cu gălbenuş bătut cu puţin lapte, apoi ajutându-vă de planţetă aşezaţi împletitura (prin alunecare) peţte vişine.
Tăiaţi marginile în surplus, presaţi marginile împletiturii de foaia din tavă, apoi ungeţi împletitura cu ou şi daţi la cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 40-50 minute.
Când este gata lăsaţi plăcinta să se răcească detot în tavă şi abia apoi tăiaţi-o.

Mai multe explicatii despre tehnica de impletire

Poftă bună!

Reţeta Placinta cu visine a fost propusă de KikenHana pe forum www.culinar.ro



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !