Retim nu va mai ridica gunoiul neconform

De Adriana Barbu
33Comentarii
Retim nu va mai ridica gunoiul neconform
Societatea care se ocupă de colectarea gunoiului în zona 1 anunță faptul că demarează măsuri de sancționare a nerespectării regulilor de colectare a deșeurilor.

ARAD. Un apel și o amenințare. Potrivit unui comunicat de presă venit din partea societății RETIM Ecologic Service SA, lucrurile trebuie să se îndrepte în problema colectării gunoiului menajer și, ca atare, primele măsuri vor fi luate de către societate.

Ce spune comunicatul remis de Retim? „Face apel către întreaga populație și către toate Primăriile din zona 1 Arad să adopte și să respecte regulile de colectare ale deșeurilor așa cum sunt prevăzute în contractele de salubrizare”.

Iar regulile sunt legate în comunicat, imediat după, de obligațiile care revin Retim, mult mai puține se spune decât cele pe care le cred cei cu care societatea are semnat contract. În comunicat se arată imediat după apel faptul că societatea are în sarcină colectarea deșeurilor menajere reziduale, reciclabile și biodegradabile, dar și faptul că „RETIM nu poate să colecteze, să transporte și să depoziteze deșeuri voluminoase (mobilă, saltele, cauciucuri, sanitare…), periculoase (substanțe toxice și ambalajele lor, baterii, acumulatori), DEEE-uri ( echipamente electrice, electronice și electrocasnice și componentele lor), deșeuri din construcții și amenajări și deșeuri verzi care provin din toaletarea parcurilor și grădinilor (crengi, gazon, fân…)”.

De ce a decis Retim să iasă cu un comunicat radical după luni de tăcere? Pentru că, așa cum se arată chiar în comunicat, „mai mult de 50% din cantitatea de deșeuri colectată zilnic în județul Arad nu corespunde normelor stabilite prin contract, astfel: 1. În sau lângă recipiente se depozitează deșeuri voluminoase, periculoase, DEEE-uri și deșeuri din construcții. 2. Recipientele conțin un volum mare de deșeuri vegetale verzi (în special în zonele de case și în zonele rurale). 3. În zonele rurale, în ciuda faptului că gospodăriile au fost dotate de către RETIM cu saci galbeni pentru deșeuri reciclabile și de către primăriile locale cu compostoare pentru deșeurile biodegradabile, pubelele negre conțin deșeuri reziduale, biodegradabile și reciclabile amestecate. 4 Gospodăriile scot spre colectare mai multe recipiente decât au prevăzute în contract sau depozitează deșeuri și lângă acestea”.

De aici, mai spun mai marii Retim, vin și problemele pentru firmă iar mai departe pentru toți: „Nerespectarea regulilor de colectare separată a deșeurilor atrage după sine dificultăți majore în procesul de sortare și pregătire pentru valorificare sau procesare a deșeurilor. Acest lucru generează un risc semnificativ legat de atingerea obiectivelor de reducere a cantităților de deșeuri depozitate și respectiv de reciclare a deșeurilor, asumate de către țara noastră prin aderarea la Uniunea Europeană (de ex. ținta de reciclare a minim 50% din deșeurile reciclabile generate conform Legii /211/2011 art. 17)”.

Ameninţarea RETIM

După aceste informări, vine și lovitura: „Astfel, în conformitate cu contractul de prestare a serviciului de salubrizare, în cazul în care RETIM constată nerespectarea regulilor de colectare separată sau depozitarea altor deșeuri decât cele menajere, în recipientele de colectare sau în proximitatea acestora, societatea este nevoită să refuze colectarea recipientelor cu conținut necorespunzător, urmând ca cetățenii să se asigure de respectarea regulilor de depozitare până la următoarea colectare programată”.

Interdicțiile de la gunoiului

Potrivit Retim, „cele trei reguli de bază pentru colectarea separată în județul Arad sunt: • strict interzisă depozitarea în/lângă recipiente a următoarelor tipuri de deșeuri ce nu fac obiectul contractului de prestări servicii salubrizare: deșeuri voluminoase, deșeuri periculoase, deșeuri electrice, deșeuri din construcții și deșeuri vegetale; • este interzisă amestecarea deșeurilor reciclabile cu cele reziduale de către gospodăriile care au primit cei 52 de saci galbeni (cu perioada de utilizare 24 de luni) sau care au în dotare pubele galbene; este interzisă depozitarea ambalajelor de sticlă în oricare din recipiente. Acestea se vor depozita numai în containerele stradale verzi”.

Taguri: , , ,


33Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor