Revoluţie pentru Monument

78Comentarii
Revoluţie pentru Monument
ARAD – Critici şi discuţii aprinse la întâlnirea cu primarul care doreşte scoaterea monumentului din Piaţă.

Primarul a convocat ieri reprezentanţii mai multor organizaţii, artişti plastici şi arhitecţi de valoare, alături de conducerea Asociaţiei Revoluţionarilor, pentru a discuta despre scoaterea Monumentului Revoluţionarilor din faţa Primăriei. Trebuie menţionat că toţi vorbitorii care au criticat, mai apoi, monumentul existent, şi-au subliniat mai întâi respectul pentru toţi participanţii şi eroii căzuţi la Revoluţie.

„Noi discutăm acum, iar apoi, peste o lună, piaţa Revoluţiei intră în reabilitare. Oferim despăgubire Asociaţiei şi dăm drumul la dezvoltare. Vom organiza un concurs de idei, pentru a găsi un nou amplasament şi pentru a realiza până în decembrie, la 20 de ani de la Revoluţie, un nou monument”, a fost oferta primarului Gheorghe Falcă pentru organizaţiile revoluţionarilor. Reprezentanţii revoluţionarilor nici nu au vrut să audă despre propunerea primarului, solicitând sprijin pentru finalizarea acestuia, în locaţia actuală. Primarul susţine că va avea nevoie de o părere oficială din partea asociaţiilor revoluţionarilor, în următoarele două săptămâni.

 Terminat, în acelaşi loc

Attila Duka, reprezentantul revoluţionarilor, a subliniat că nu ar combina modernizarea oraşului cu monumentul din faţa Primăriei şi a prezentat istoria amplasării momunentului. A menţionat „aportul fizic şi material pe care l-am făcut cu domnul Curta, să amplasăm un monument închinat eroilor căzuţi şi de a marca victoria. A costat, în 1998, circa 600 de milioane lei, era o sumă considerabilă. Am luat de la gura familiei pentru acest monument. Ni s-au pus piedici, dar am fost sprijiniţi de arhitectul Gheorghe Seculici. S-au făcut pariuri că n-o să reuşim să-l amplasăm. A fost sabotaţi. În momentul lucrărilor s-a dat drumul la tramvaie, pentru a se provoca un accident şi pentru a fi acuzaţi. Administraţia nu ne-a ajutat niciodată. Apreciez intenţia de a mai găsi încă o locaţie, să mai amplasăm un monument, noi ne-am gândit la zona industrială, de unde au plecat primele coloane de revoluţionari. Istoria a fost scrisă cu sânge. În memoria eroilor, vă rugăm să ne ajutaţi ca acest monument să fie terminat, în acelaşi loc”.

Critici de tot felul

Sculptorul Dumitru Şerban, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, a precizat că „acest monument nu corespunde. Ştiţi că s-au făcut nenumărate glume. Ideea de reconfigurare a pieţei este extrem de majoră pentru arădeni. Acest monument nu reprezintă istoria arădeană, este prost executat, din material foarte prost, nu are niciun element care să corespundă unui monument de for public”.

Arhitectul Doru Chişbora, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din Arad, a subliniat „ca şi valoare artistică, acest monument nu are valoarea şi calitatea necesară. Este prost dimensionat şi nefericit amplasat între două linii de tramvai, iar din punct de vedere funcţional, un monument nu are menirea de a fi zărit dintre două tramvaie. Ar trebui să aibă un spaţiu unde să te reculegi. Accept însă ideea că un monument ar trebui legat de această piaţă”. Bujor Buda, preşedintele Pro Urbe, a precizat că „dacă mă duc să pun o floare, mă fluieră Poliţia. Nu e loc de pietate acolo. Monumentul să fie undeva unde e verde”. Claudiu Cristea a ţinut să sublinieze că „’89 a fost momentul care ne-a unit pe toţi. Să dăm o dimensiune corectă acestui moment.”

„Este o… lumânare”

„Nu este un falus în erecţie, cum a fost caracterizat de unii lideri. Pentru cine nu ştie, este o lumânare care pentru noi înseamnă foarte mult. Vom face un efort să îl finalizăm. Cine vrea să se roage poate să o facă şi sub un pom, că Dumnezeu primeşte. Nu este prea frumos, dar pentru noi este cel mai frumos”, a declarat Gheorghe Curta, reprezentantul revoluţionarilor.

Două săptămâni

Primarul a menţionat că va transmite o solicitare oficială celor două asociaţii ale revoluţionarilor, urmând să aştepte în două săptămâni un răspuns privind scoaterea monumentului din Piaţă. Acesta a precizat că după ce se vor finaliza lucrările de modernizare a pieţei va fi mult prea târziu să se ia o decizie în acest sens.

S.B.78Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor