Riscurile descentralizarii

De Simion Todoca
„Poliţia, la minister sau la primar ?” Foto : FAN
„Poliţia, la minister sau la primar ?” Foto : FAN
Măduţa şi Calimente consideră că România nu este pregătită pentru trecerea poliţiei în subordinea primăriilor.

ARAD. Deputatul PSD, Flavius Măduţa, precizează că dacă se decide ca PSD să susţină în continuare descentralizarea poliţiei va vota în Parlament în favoarea acesteia. Cu toate acestea, spune deputatul „în opinia mea nu suntem pregătiţi pentru o creştere prea mare a puterii autorităţilor locale. Nu am nimic împotrivă ca acestea să aibă un cuvânt de spus pe partea administrativă, dar nu cred că un primar trebuie să aibă putere de decizie asupra unei instituţii despre a cărei organizare şi funcţionare nu ştie nimic. Bunul simţ- dacă există- nu este suficient pentru a decide într-un domeniu în care pregătirea de specialitate este vitală. Repet, decizia politică se va lua în cadrul PSD, respectiv USL, dar cred că poliţia trebuie să rămână în continuare în subordinea Ministerului de Interne. Dacă dispare coordonarea la nivel naţional, în scurt timp vom asista la discrepanţe catastrofale între nivelul de pregătire al poliţiştilor, în funcţie de oraşele în care activează. Ceea ce, cred eu, nu este deloc benefic pentru România ”.

Vrea federalizare ?

Deputatul liberal Mihai Calimente este şi mai vehement împotrivă, considerând că trecerea poliţiei în subordinea „baronilor locali” ar însemna transformarea ei în „aparat propriu” al acestora, folosit inclusiv în scopuri politice sau chiar împotriva adversarilor politici.

„Armata, educaţia şi poliţia sunt instituţii care trebuie să aibă o concepţie unitară la nivel naţional. Din câte ştiu, la ultimele discuţii a căzut şi Dragnea de acord asupra acestui lucru. Dacă nu este aşa, atunci să ne spună clar că vrea federalizarea României. Or, la nici o sută de ani de când este stat unitar, să transformi ţara în stat federal nu mi se pare deloc o idee bună”, spune Calimente.

„Vor apărea discrepanţe catastrofale între nivelul de pregătire al poliţiştilor” Flavius Măduţa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !