RoJAM 2017: întâlnire a peste 2.000 de cercetași din toată lumea

De Valentin Goran
Reactualizat la:
RoJAM 2017: întâlnire a peste 2.000 de cercetași din toată lumea
Cercetașii din Arad au participat la Jamboreea „RoJAM 2017” alături de alți peste 2.000 de membrii sosiți din toate colțurile lumii la Brașov, în comuna Cristian.

Peste 2.000 de cercetași, atât din România, cât și din toate colțurile lumii, din țări precum Taiwan, China, Anglia, Spania, Franța, Germania, Cehia, Ungaria, Polonia, Belgia, Portugalia, Israel etc, au participat în perioada 4 – 15 august la Jamboreea (reuniune făcută în tabără a unor organizații de cercetași din mai multe țări) intitulată RoJAM 2017, una dintre cele mai mari întâlniri cercetășești de la înființarea Organizației Naționale „Cercetașii României”, mai exact din 1990. Întâlnirea a avut loc în comuna Cristian din Brașov, fapt ce a permis ca cercetașii să bată cărările Munților Carpați din zonă. Cum era de așteptat, orașul nostru a fost reprezentat de 26 de cercetași din cadrul Centrului Local Arad „Phoenix” și nouă cercetași din cadrul Centrului Local „Dimitrie Țichindeal” Arad. Motto-ul ales pentru acest eveniment este „schimbă perspectiva”, un motto care nu a fost ales întâmplător, deoarece acum a avut loc trasferul între generația cercetașilor ce activează de peste 20 de ani, constant, și generația tânără de cercetași. Coordonatorul evenimentului este cercetașa Cristina Filip, o tânără de 25 de ani, este de 13 ani la cercetași și face parte din Centrul Local Hunedoara, unde este președinte Laurian Gherman, prezent constant în cercetășie de mai bine de 25 de ani.

dsc_3147

Arădenii în marea familie la Brașov

„Îi felicităm pe toți cercetașii arădeni, atât de la «Phoenix» cât și de la «Dimitrie Țichindeal» pentru modul exemplar în care au reprezentat cei peste 180 de cercetași arădeni de la cele două centre locale din orașul nostru. Dragilor cercetași atât lideri, cât și exploratori, temerari și lupișori vrem să știți că ceea ce ați trăit este o experiență fundamentală care o să facă din voi adevărați cercetași și mai mult, oameni adevărați care pot pune premisele unei lumi mai bune. Trăiți din plin aceste clipe și nu lăsați pe nimeni să vă ia bucuria. Bucuria este singura care face viața importantă!”, au declarat pentru Jurnal arădean/Aradon reprezentanții Centrului Local Arad „Phoenix” din cadrul Organizației Naționale „Cercetașii României”, afiliată Organizației Mondiale a Mișcării Scout – WOSM.

dsc_3195

Să lăsăm o lume mai bună decât am găsit!

Cea mai mare organizație nonguvernamentală din România, Organizația Națională „Cercetașii României”, însumează peste 7.500 de cercetași din peste 80 de centre locale și este afiliată a World Organization of Scout Movement (Organizația Mondială a Mișcării Scout) ce însumează peste 37 de milioane de cercetași din peste 237 de țări de pe tot globul. Este o mișcare de educație adresată tinerilor, iar metoda folosită este educație prin acțiune. Pe lângă școală, familie și biserică, care practică tipul de educație formală, cercetășia vine în completarea educației unui tânăr cu un al patrulea pilon, respectiv educația non-formală.

vedere-de-sus

Testamentul fondatorului cercetășiei

Deviza cercetașilor este «GATA ORICÂND». Cercetașii își propun să ducă mai departe ultimele cuvinte ale fondatorului acestei mișcări mondiale Sir Robert Baden Powell (1857 – 1941), singura persoană din lume care a primit titulatura de „King of the World – Regele Lumii” care spunea: „Studiul naturii vă va arăta cum a umplut Dumnezeu lumea de lucruri frumoase şi minunate de care voi să vă bucuraţi. Fiţi mulţumiţi de ceea ce aveţi şi folosiţi totul în cel mai bun mod cu putinţă. Priviţi partea luminoasă a lucrurilor mai curând decât cea întunecată. Dar adevărata cale către a atinge fericire este să o răspândiţi în jurul vostru. Încercaţi să lăsaţi această lume un pic mai bună decât aţi găşit-o şi, când vă va veni timpul, veţi muri împăcaţi gândindu-vă că, în fiecare ocazie, nu aţi pierdut timpul, ci aţi făcut tot ce v-a stat în putinţă. Fiţi astfel «GATA ORICÂND» să trăiţi şi să muriţi fericiţi, fiind mereu loiali Promisiunii Cercetăşiei chiar şi atunci când nu veţi mai fi copii… şi Dumnezeu să vă ajute”.

dsc_32220Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !