Români, vi se ia pâinea!

4Comentarii
Secole la rând, pâinea a fost alimentul de bază al românului. Cel puţin la noi, în Ardeal. Poate şi de aceea, în timp, s-a creat un adevărat cult pentru pâine.

Şi un respect de care celelalte alimente nu aveau parte. Nu doar pentru că „pâinea noastră cea de toate zilele” era invocată, zi de zi în „Tatăl nostru”, ci şi pentru că ea era chintesenţa trudei fiecăruia.

Copil fiind, nu aveam voie să las pe masă pâine nemâncată. Bunicul mă mustra şi-mi spunea că e mare păcat să ne batem joc de pâine. De aceea, fiecare din familie îşi calcula „raţia” de pâine de care avea nevoie, iar dacă nu-i ieşea calculul mânca obligatoriu pâinea care a rămas după ce farfuriile erau goale.

Aşa se întâmpla în fiecare casă. Sau, mă rog, în mai toate familiile. Pentru că pâinea era sfântă, era răsplată de la Dumnezeu.

Chiar dacă acest respect a diminuat în timp, golind noţiunea de semnificaţii, pâinea rămâne şi astăzi elementul de bază al românilor. Îndeosebi, al celor mulţi şi săraci.

Cu o „coajă” de pâine şi cu un pahar cu apă se poate trăi chiar şi atunci când omul este apăsat de lipsuri crunte. Îşi poate, oare, închipui cineva ce-ar însemna ca românii, cei mulţi, să rămână fără pâine? N-aş crede.

Un studiu arăta, recent, că românul consumă, în medie, aproape 110 kilograme de pâine pe an, în unele zone ale ţării consumul ridicându-se peste medie. Statisticile mai spun că ne situăm mult peste media consumului din Uniunea Europeană. Uneori raportul e dublu.

Unde vreau să ajung? La faptul că milioane de români vor primi, curând, o lovitură care îi va năuci. Citesc că, până în martie, preţul pâinii va depăşi 3,7 lei pe kilogram, după repetate scumpiri.

Ceea ce înseamnă, circa 1,2 euro, zilnic, pentru o familie cu doi-trei membri. Poate pentru alţii nu e mult, dar pentru milioane de români pâinea va deveni fie inaccesibilă, fie un lux.

Se gândeşte „statul” la acest lucru? Nu se gândeşte. E capitalism, n-are decât să lupte fiecare pentru a supravieţui. Nu poate? Asta e! Supravieţuiesc doar cei puternici, nu? Da, suntem în stare şi de un asemenea cinism!

Tristan Mihuţa4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor