Românii, faţă-n faţă cu Europa

Românii, faţă-n faţă cu Europa
A debutat campania electorală pentru alegerile europarlamentare din România, care vor avea loc pe 25 noiembrie.

Alegerile europarlamentare nu diferă prea mult faţă de alegerile cu care românii s-au obişnuit deja. Alegătorii vor pune ştampila pe buletinul de vot în dreptul listei partidului pe care îl preferă.

Diferenţa constă în faptul că listele pentru euro-alegeri ce îi sunt puse în faţă alegătorului sunt aceleaşi pentru toate judeţele, deoarece România este organizată într-o singură circumscripţie electorală.

Pragul de accedere în Parlamentul European este de 5% pentru partide, organizaţii aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice şi electorale. Candidaţii independenţi pot primi mandate dacă au obţinut, fiecare în parte, un număr de voturi valabil exprimate cel puţin egal cu partea întreagă a raportului dintre numărul total de voturi valabil exprimate şi numărul de mandate de parlamentari europeni ce revin României.

13 partide politice şi-au depus candidaturile pentru euro-scrutin la Biroul Electoral Central. PSD, PRM, PD, PNL, UDMR, PC, PLD, PNG-CD, PIN, Partida Rromilor Pro-Europa, Partidul Alianţa Socialistă, PNŢCD şi Partidul Verde sunt formaţiunile politice care aspiră la locuri în Hemicliclul de la Bruxelles sau în cel de la Strasbourg. Episcopul reformat Laszlo Tokes candidează independent.

Străini? Nu, comunitari!

De menţionat că pentru alegerile europarlamentare poate vota orice cetăţean comunitar (cetăţean al unei ţări membre UE – n.r.), care are rezidenţa sau domiciliul în România şi nu a votat la ultimele alegeri generale europarlamentare, din 2004.

Aceleaşi condiţii trebuie îndeplinite şi în cazul în care un cetăţean comunitar – rezident sau domiciliat în România – doreşte să fie ales în PE.

În mod normal, mandatul unui europarlamentar este de 5 ani, dar alegerile următoare fiind în 2009, europarlamentarii români aleşi în noiembrie vor avea un mandat scurt, de circa un an şi jumătate.

C.C.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !