Rostul democrației care costă

De Dan Lazar
Reactualizat la:
6Comentarii
Rostul democrației care costă
Se vorbește mult – poate prea mult – despre „referendumul pentru familie”, care pare că a împărțit din nou țara, unii fiind cu „DA”, iar ceilalți cu „#boicot”.

Printre argumentele majore ale celor din a doua categorie ar fi miliardele de lei care se cheltuie pentru organizarea consultării publice și lipsa de rost a acesteia, în opinia lor cadrul legal al căsătoriei fiind clar stabilit în Constituție. Motivul banilor este ușor de demontat, dacă le readuc aminte că alegerile/votul stau la baza democrației, și nu cred că ne dorim o dictatură ce s-ar dovedi, din punct de vedere financiar, mai ieftină… Iar în ceea ce privește termenul „fără rost”, aceasta este o opinie discutabilă, pe principiul „unora le place jazzul”, dar altora poate sau sigur nu… Un lucru, un eveniment, poate fi văzut din mai multe unghiuri, cu opinii mai mult sau mai puțin subiective, așa că ceea ce nouă ni s-ar putea părea lipsit de importanță, pentru alții să fie esențial, chiar dacă și numai cu valoare de simbol. În cazul nostru lucrurile trebuiesc decantate tot pe calea democrației, a votului. Trebuie spus că cei ce au inițiat modificarea Constituției României – Coaliția pentru familie – au reușit să strângă peste trei milioane de semnături, autoritățile fiind obligate, conform principalei legi a țării (pe care, nu-i așa?, vrem să o respecte toată lumea) să organizeze referendumul pe această temă. În opinia semnatarilor, și nu numai, modificarea din „soți” în „bărbat și femeie” ar lămuri total lucrurile în ceea ce privește definirea familiei în România. În plus, destule țări din Europa au organizat consultări pe acest subiect, în unele referendumul fiind validat (Croația), în altele nefiind prezenți numărul minim de votanți (Slovacia), iar în altele votul a fost favorabil „lumii noi” (cantonul Zurich – Elveția). Trebuie însă spus că majoritatea țărilor din UE (6 sunt excepțiile) au parteneriate civile, în unele state fiind echivalente cu o căsătorie, iar în altele oferă doar drepturi limitate.

„Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.”, se spune în Articolul 2 din Constituția României. Așa că, după ce vă informați, vă ascultați mintea și sufletul, vă îndemn să vă exercitați suveranitatea! Pentru că altfel ajungem în situația de a declara, mai apoi, că minoritatea și-a impus voința…6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor