Rromii de la Pata Rat nu vor inchiderea rampei de gunoi si ameninta cu proteste

Rromii de la Pata Rat nu vor inchiderea rampei de gunoi si ameninta cu proteste
Aproximativ 200 de romi care trăiesc din colectarea deşeurilor de la rampa de gunoi de la Pata Rât au protestat miercuri dimineaţă faţă de închiderea rampei şi i s-au plâns directorului Brantner Vereş, Eugen Vereş, că nu mai au din ce să trăiască. Oamenii spun că rămân fără bani de pâine şi nu mai au din ce să-şi trimită copiii la şcoală.

„Nu-i logic să ne lase pe timp de iarnă aşa fără să ne anunţe”, a spus unul dintre rromi. Vereş i-a asigurat pe oameni că înainte de închiderea rampei, instituţiile trebuie să aibă grijă de ei. De asemenea, le-a transmis că în curând vor lucra pe rampă la fel ca înainte.

Rampa de gunoi de la Pata Rât rămâne în continuare închisă, maşinile celor două firme de salubritate sunt încărcate cu deşeurile adunate din oraş şi aşteaptă ca autorităţile locale şi judeţene să facă ceva pentru deblocarea situaţiei.

Eugen Vereş a subliniat că în acest moment se află în proces de obţinere a autorizaţiei de funcţionare, iar termenul până la care poate depune toate documentele este 15 decembrie. În acest demers, se confruntă însă cu o problemă importantă: lipsa documentelor de proprietate asupra terenului pe care se află rampa temporară de deşeuri. În aceste condiţii, nu poate obţine autorizaţia de funcţionare. „Ne lipseşte o dovadă a proprietăţii terenului şi asta ne-a cerut Agenţia de Mediu. Avem ca termen 15 decembrie. Deci, noi până în 15 decembrie suntem în procedură de autorizare pe partea de lângă rampa veche. Până în 15 decembrie cred că domnul primar şi cei de la Consiliul Judeţean şi-au însuşit solicitările şi cred că vom avea un act de proprietate a terenului”, a declarat Vereş.

Reprezentanţii Prefecturii Cluj sunt de părere că este foarte dificil de obţinut autorizaţia de funcţionare în condiţiile în care situaţia juridică a terenului este incertă. „Ei sunt în procedură de autorizare până în 15 decembrie ceea ce mie, personal, nu ştiu dacă vor reuşi să depună documentaţia pentru că situaţia juridică a terenului de sub rampă nu este clară. Am înţeles că sunt cereri de retrocedare, sunt şi titluri de proprietate emise după cum spun cei de la Primărie”, a afirmat Cristina Mărginean, consilier superior în cadrul Prefecturii Cluj.

Prezent la Pata Rât, Bogdan Costea, şeful Gărzii de Mediu Cluj a declarat că rampa rămâne închisă în continuare şi nu se pune problema redeschiderii acesteia. „Până în 15 decembrie este în procedură de autorizare și nu poate fi folosită din punctul de vedere al Gărzii de Mediu”, a spus Costea.

Decizia Gărzii de Mediu de închidere a rampei şi amenda de 30.000 lei dată Salprest Rampă a fost contestată în instanţă, potrivit lui Eugen Vereş. Şeful Salprest Rampă susţine că cei de la Garda Naţională de Mediu au făcut o confuzie atunci între rampa veche şi cea nouă, temporară atunci când au emis decizia de închidere şi consideră că rampa temporară nu ar fi trebuit închisă. Opinia lui Eugen Vereş este susţinută şi de primarul Emil Boc care a declarat, miercuri, că actul Gărzii de Mediu de închidere a rampei se referă la rampa veche, care face parte din normativele europene. Primarul a mai spus că în orice oraş unde s-a închis rampa de gunoi a fost amenajată o alta temporară.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !