S-a dat adunarea la oieri!

S-a dat adunarea la oieri!
ARAD – Cu probleme dar şi speranţe, ciobanii arădeni s-au întrunit în Adunarea Generală pentru anul 2009.

Peste 150 de crescători de ovine s-au adunat ieri în Pavilionul A al complexului Expo Arad Internaţional, în cadrul Adunării Generale a unei dintre cele două asociaţii cu acest specific de la noi din judeţ. Asociaţia „Păstrou Crişana” reuneşte peste 200 de membrii cu un total de circa 90 de mii de capete de animale.

Oierii prezenţi, ieri, la Expo au ascultat prezentărilor inspectorilor zootehnici şi ai reprezentanţilor instituţilor din sectorul agricol, iar la final au adresat întrebări şi şi-au spus off-urile. „Cea mai mare problemă a noastră, a crescătorilor de ovine, este situaţia păşunilor din judeţ. Aşteptăm ca în cel mai scurt timp să fie aprobat un ordin de ministru prin care să se stabiliează şi reglementeze închirierea păşunilor şi de asemenea dorim să fie specificat în mod clar în legislaţie cine şi cum poate beneficia de măsurile de sprijin”, ne-a explicat Nicolae Cioranu, preşedintele asociaţiei.

Referitor la anul 2009, Cioranu a specificat că „pentru crescătorii de oi a fost un an ca o «gură de oxigen» făţă de anii precedenţi. Sperăm ca creşterea de ovine să se reaşeze şi să se  poată dezvoltă cât mai mult în anii ce urmează”.

Problema subvenţiilor acordate în sectorul zootehnic a rămas una dintre principalele nemulţumiri ale oierilor. Potrivit lui Cioranu, s-au purtat deja discuţii la nivel de minister pentru menţinerea subvenţiilor şi în anul 2010, iar cuantumul acestora ar putea suferi majorări sensibile.

În ceea ce priveşte desfacerea produselor provenite în urma exploataţiilor ovine, Nicolae Cioranu a punctat că „au început să apară şi fabrici de procesare a laptelui la noi în judeţ, iar despre vânzarea mieilor putem spune că încă mai au trecere pe piaţă”.

Prezentare

Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Arad a fost prezent la Adunarea Generală a oierilor prin consilierul responsabil cu pormovarea, Livius Ranta. Acesta le-a explicat fermierilor oportunităţile de afaceri cu fonduri ale Uniunii Europene privind: construirea de ferme, unităţi de procesare a laptelui, cabinete veteriunare în madiul rural, turism şi agroturism, instalarea tinerilor fermieri. Prezentarea s-a bucurat de succes, oierii arătându-se deosebit de interesaţi.

A.P.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !