S-a dat drumul la arme

De Vasile Filip
2Comentarii
S-a dat drumul la arme
© FOTO: Iza Pal
În expoziţia „Arsenalul și Camera de arme a orașului Sibiu, perioada medievală și modernă, secolele XV-XIX”.

Vineri după-amiază, în sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad a avut loc vernisajul expoziţiei „Arsenalul și Camera de arme a orașului Sibiu, perioada medievală și modernă, secolele XV-XIX”, o impresionantă expoziţie de arme albe și de foc din colecția Muzeului Național Brukenthal Sibiu.

Expoziţia a fost deschisă de dr. Peter Hugel, directorul Complexului Muzeal Arad, iar prezentarea acesteia a fost făcută, mai aplicat, de muzeograful Florin Mărginean. La eveniment au participat mulţi arădeni pasionaţi dar şi un grup de elevi de la Liceul German „Adam Muller Guttenbrun”, împreună cu profesorii de istorie Eduard Kramer şi Eugen Ghiţă.

Scurt istoric

În secolul al XV-lea, în Sibiu era menţionată înfiinţarea Arsenalului oraşului, cu o dublă funcţionalitate – de producător şi de depozit de armament. Acesta se afla în grija Magistratului oraşului, în timp dovedindu-şi eficienţa prin sporirea capacităţii de apărare a oraşului. Tot în administrarea Magistratului oraşului se afla Moara de pulbere precum şi maistrul armurier, cel care coordona producţia de armament şi de praf de puşcă.

Unul din cele mai importante documente, ce atestă preocuparea constantă a instituţiilor cu privire la sistemul defensiv, îl constituie inventarul armamentului primit de Conrad Hass, din perioada 2 martie 1552 – 2 iulie 1555, prin care se atestă existenţa în Arsenal a unui număr impresionant de piese de armament precum 45 tunuri, 2 mortiere, 186 archebuze duble, 1327 archebuze de jumătate şi puşti de mână, 5191 suliţe.

Toate piesele de armament şi echipament militar s-au păstrat în Arsenalul oraşului, în turnurile de apărare, dar şi în panopliile patriciatului sibian și au format într-o etapă ulterioară nucleul Camerei de arme a oraşului (Städtische Rüstkammer), înfiinţat în 1872 sub atenta coordonare a lui Carol Platz, comisar al primăriei Sibiului. Prin grija acestuia, numit custode, au fost inventariate piesele existente constatându-se astfel că în Camera de Arme a Sibiului erau păstrate 780 de arme de atac şi de apărare, în egală măsură arme albe şi de foc.

„Casa Altemberger”

„Azi – spune curatorul expoziției, dr. Anca Nițio, muzeograf la «Brukenthal» – Colecţia de Arme şi armuri a Muzeului Naţional Brukenthal reprezintă una din cele mai importante colecţii publice de acest fel din România şi cea mai mare din Transilvania, colecţie care cuprinde peste 3.200 de piese. În cadrul acesteia, piesele cele mai valoroase fac parte, din ceea ce au reprezentat în perioada medievală şi modernă, Arsenalul şi Camera de arme a oraşului Sibiu, piese aflate în colecția muzeului de istorie «Casa Altemberger» a Muzeului Naţional Brukenthal”

Până în 29 mai

Expoziţia poate fi vizitată până duminică, 29 mai, dar cu siguranţă va principala atracție şi în „Noaptea Muzeelor”, care se va desfăşura sâmbătă, 21 mai, între orele 20.00-02.00, şi când este aşteptată de la Sibiu şi dr. Anca Nițio, curatorul expoziţiei.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor