S-a schimbat termenul de depunere a dosarelor de pensie

S-a schimbat termenul de depunere a dosarelor de pensie
ARAD – Câteva precizări privind modificările aduse de Legea 49/2010, la Legea 19/2000.

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) anunţă modificarea termenului de depunere a dosarelor de pensie de limită de vârstă, anticipată şi anticipată parţială. Astfel, cererile, împreună cu actele doveditoare, se înregistrează la CJP cu 30 de zile calendaristice înainte de data îndeplinirii condiţiilor de pensionare (vârstă şi stagiu de cotizare) prevăzute de lege.

Spre exemplu, dacă o persoană îndeplineşte condiţiile de pensionare la data de 25.05.2010, pentru a fi pensionată cu această dată, dosarul trebuie depus în perioada 25.04-25.05.2010.

„În cazul în care dosarul a fost depus la Casa de Pensii după îndeplinirea condiţiilor, drepturile de pensie se acordă cu data înregistrării cererii” – precizează Mihaela Vasil, director al CJP Arad.

Precizări

Pentru persoanele care la data solicitării pensionării sunt în activitate, dosarul va conţine în mod obligatoriu o scrisoare de înaintare din care să rezulte adresa exactă a angajatorului unde urmează să fie trimisă decizia de pensie. Carnetul de muncă al acestor persoane se va „închide” cu formula „Solicitat pensionarea (categoria de pensie)” şi data pensionării.

„Deoarece, datorită noului termen de depunere a dosarelor, există probabilitatea ca ultima lună de activitate să nu fie declarată la momentul rezolvării, este indicat ca angajatorii de la care s-au înregistrat dosare de pensie, să depună declaraţia nominală de CAS imediat după data plăţii salariilor” – aubliniază Mihaela Vasil. În cazul în care ultima lună lucrată nu a fost valorificată la stabilirea iniţială a pensiei, recalcularea se face numai la cererea pensionarului, după depunerea de către angajator a declaraţiei nominale pentru luna neluată în calcul.

 

FĂRĂ SCHIMBĂRI

Termenele de depunere pentru dosarele de pensie de invaliditate şi de urmaş au rămas neschimbate (sunt cele prevăzute de Legea 19/2000).

JA-D.D.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !