S-au dat bani pentru căldură

De Diana Dutu
5Comentarii
S-au dat bani pentru căldură
© FOTO: EMANUEL COTUNA
Putem sta liniştiţi: CET ne va da, la iarnă, căldură în case. Aleşii locali au aprobat alocarea în avans a subvenţiei către CET.

Trei proiecte de hotărâre privind CET s-au aflat pe ordinea de zi a şedinţei CLM de luni. Primul – cel privind încredinţarea directă a serviciului de distribuţie a energiei termice către CET – a devenit laitmotivul ultimelor şedinţe CLM. Rezultatul? Acelaşi: respingerea proiectului din cauza abţinerilor aleşilor PSD. Celelalte două au fost, însă, aprobate. E vorba de modificarea preţului energiei termice livrate populaţiei şi, cel mai important, acordarea în avans a ajutorului cu titlu de subvenţii pentru acoperirea diferenţei de preţ şi tarif la energia termică livrată populaţiei către CET Hidrocarburi. „Consiliul Local Municipal, la propunerea Primăriei, a alocat în avans subvenţia pe care Primăria o dă CET-ului pentru cetăţenii municipiului Arad. Din această subvenţie se va plăti în avans gazul natural, la un preţ cu 30% mai mic decât preţul de piaţă” – a explicat primarul Gheorghe Falcă.

Explicaţiile PSD

Revenind la primul proiect – respins din cauza votului PSD –, iată explicaţiile oferite de alesul social democrat, Beniamin Vărcuş: „Situaţia se perpetuează vizavi de atribuirea serviciului de distribuţie a energiei termice către CET din cauza faptului că cel care ar putea să facă ceva – şi anume primarul municipiului – nu face nimic. Decât schimbă directori după bunul plac. Adică şi-a asumat în integralitate conducerea CET-ului. Dar vrea să şi-o asume doar cu bune, cu cheltuirea banilor. Cu alocarea banilor, doreşte să o arunce în braţele Consiliului Local, pe care nu-l consultă nici când vine vorba de strategiile de la CET, nici când vine vorba de numirile de director, nici nu îi acceptă pe consilierii opoziţiei într-o comisie de analiză a activităţii CET, doar îi obligă să voteze ideile dânsului. Când s-a dorit despărţirea lor, a trebuit să voteze despărţirea. După aceea, am votat reunificarea care nu se poate face. Aflăm că ANRSCE a cerut organizarea licitaţiei, iar aceasta nu a avut loc pentru că au găsit o prevedere legală care permite atribuirea, dar condiţiile sunt aceleaşi, de ilegalitate, la fel ca pe vremea când au fost atribuite şi cele declarate nelegale. În condiţiile acestea, atâta timp cât nu schimbă nimic la cauzele care stau la baza refuzului nostru de a vota, votul va fi acelaşi.”

Replica primarului

Va fi afectată aprovizionarea cu căldură a populaţiei din cauza respingerii proiectului privind atribuirea directă a serviciului de distribuţie a energiei termice către CET? Nu, din moment ce CET are banii pentru achiziţia gazului necesar producerii energiei termice. Dar asta nu-l opreşte pe primarul Gheorghe Falcă să taxeze votul social-democraţilor arădeni: „PSD nu a avut niciun motiv să nu voteze încredinţarea, demonstrând că luptă împotriva oraşului şi a cetăţenilor din Arad. Directorul de la CET ne-a spus foarte clar că nu poate accesa fonduri europene până nu se primeşte încredinţarea serviciului. Asta confirmă că PSD nu doreşte ca Aradul să ia fonduri europene pentru acest serviciu şi confirmă modul în care se opun proiectelor şi îşi caută scuze pentru că ştiu că Guvernul României nu o să aloce subvenţia guvernamentală către Arad, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată când PSD a condus România. Aşteptăm în continuare două tipuri de subvenţii: cea pe care o dă Guvernul oraşelor care au CET-uri şi subvenţia pe care trebuie să o dea Guvernul – pentru că acea creştere a gigacaloriei este generată de Guvern, care a egalizat preţul gazului pentru consumatori casnici şi consumatori industriali.”

Taguri: , , ,


5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor