S-au majorat tarifele la Taxi, în Arad

De Eugen Rogojan
17Comentarii
S-au majorat tarifele la Taxi, în Arad
De la data de întâi septembrie, Aradul are unele dintre cele mai mari tarife la taxi din țară.

După ce în urmă cu câteva luni, Aradul ajungea să aibă unul dintre cele mai mari tarife la transportul public în comun, după ce CTP a scumpit biletele de tramvai, iată că a venit vremea ca și taximetriștii să treacă la scumpiri. Dacă până acum, arădenii plăteau în jur de 2,79 lei pe kilometru, începând cu prima zi a lunii septembrie, aceștia vor scoate în jur de 3 lei pentru fiecare kilometru parcurs. Se pare că majoritatea firmelor de taxi din municipiu au trecut la tarife de 2,99 sau 3 lei pe kilometru, o singură companie rămânând la tariful de 2,79 lei/km. Totodată, a crescut și prețul de pornire, de la 2,79, la 3 lei, conform Normei metodologice de stabilire, ajustare sau modificare a tarifelor pentru serviciile de transport public local de persoane, bunuri ori mărfuri în regim de taxi din 03.12.2007, act care spune că tariful de pornire trebuie să fie egal cu cel per kilometru.

Legislația e și ea vinovată

Am luat legătura cu cei de la Camera Taximetriștilor din Arad, pentru a afla care sunt motivele care au stat în spatele acestei scumpiri. Daniel Tomuța, președintele Camerei, ne-a declarat că organizația pe care o reprezintă „nu s-a mai implicat de anul trecut la tarife”, recomandându-ne să sunăm la dispeceratele companiilor de taxi. Lucru pe care l-am și făcut. Gabriel Plai, reprezentantul unei companii de taxi din oraș, ne-a declarat că printre motivele scumpirii stau „creșterea prețului la carburant, la întreținerea mașinilor, la asigurări, totul s-a scumpit”. Același Gabriel Plai a declarat că „Este o creștere nesemnificativă, la o cursă normală, de 2-3 kilometri, e o scumpire de vreo 50 de bani. E o sumă modică, pe care clientul nu o observă, poate, dar pentru noi înseamnă mult. Problema cea mai mare e că la noi în țară, legea nu ne permite să creștem tariful de pornire, cum se întâmplă în alte țări”.

„Ne costă mult scumpirea”

„Au crescut tarifele, dar nesemnificativ. La zece kilometri sunt vreo doi lei în plus, că au crescut cam cu 20 de bani pe kilometru. Așa că nu o să se simtă așa de tare. Cine a circulat cu taxi-ul până acum, va circula și de acum înainte”, ne spune un taximetrist. Acesta a adăugat și că „pe noi ne-a costat mult scumpirea asta. E nevoie să mergem la o firmă care să schimbe sistemul de taxare, să crească prețul. Costă cel puțin 60 de lei ca să îți modifice o cifră, iar la unii colegi nu se poate pune sumă fixă, așa că le pune ori 2,99, ori 3,01 lei”. Taximetristul a mărturisit și că, într-adevăr, clienții s-au arătat nemulțumiți de creștere, însă nimeni nu a spus că va folosi serviciul mai puțin decât până acum.

Taguri: , ,


17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor