SAD2019, prima zi

De Iza Pal
SAD2019, prima zi
Timp de trei zile, Aradul găzduiește Festivalul Zile și Seri de Literatură Doinaș (cunoscut și ca SAD) în care literatura și oamenii ei sunt evident, în prim plan.

SAD a ajuns anul acesta la a cincea ediție și a debutat joi, 16 mai cu un program ce a purtat atât publicul cât și invitații în patru locații inedite, mai puțin obișnuite pentru o sesiune de literatură: o mansardă, două restaurante și o galerie de artă.

Dimineață, între orele 11-13, pasionaţii de litere s-au întâlnit în mansarda Casei corpului didactic “Alexandru Gavra” de pe strada M. Scaevola nr.9, unde invitații Andrei Crăciun, Diana Bădică, Ioan Matiuț, Andrei Mocuța și Andrei Zbîrnea au citit și au discutat pe teme culturale cu un public chiar numeros, format din aproximativ 200 de elevi. Întâlnirea s-a dovedit a fi fructuoasă pentru că a reușit să scoată la iveală câțiva copii cu talente scriitoricești care și-au citit textele în fața autorilor “cu acte în regulă”.

Festivalierii s-au mutat apoi la restaurantul vegan Biosweets, unde, s-a întâmplat ca aradenii care deja luau masa acolo au sfârșit prin a-și potoli foamea cu o porție de literatură. Trezindu-se că formează public pentru evenimentul cultural, au dorit să ia și ei parte la discuțiile lejere. La fel s-a întâmplat și la restaurantul Rațio unde s-a luat cina cu scriitorii amintiți mai sus, plus Borco Ilin.

Iată cum festivalul Doinaș se comportă ca un organism viu, migrează nestingherit dintr-o locație în alta, și își formează organic publicul de care are nevoie pentru supraviețuire. Ideea de a citi în locuri unde nu te-ai aștepta să auzi literatură a prins foarte bine, lumea familiarizându-se îndeaproape cu un obicei atât de sănătos. SAD își propune să creeze momente de tihnă, în care literatura să aducă oamenii împreună și să se simtă bine într-un spațiu lejer.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !