Salariile CET aduc scântei în CLM

De Diana Dutu
11Comentarii
Salariile CET aduc scântei în CLM
Vom vedea dacă va ieşi foc în şedinţa extraordinară de joi, 17 noiembrie.

Se anunţă scântei în Consiliul Local Municipal Arad. Pe fondul campaniei electorale, aleşii au fost convocaţi, joi, de la ora 11.00, în şedinţă publică extraordinară, la solicitarea consilierilor locali municipali PSD-ALDE. Mărul discordiei: acelaşi… CET Hidrocarburi.

„Am solicitat convocarea de urgenţă a unei şedinţe extraordinare a CLM pentru reglementarea şi atribuirea grabnică a drepturilor salariale datorate angajaţilor CET. Am făcut-o cu temei legal, în baza Legii 215, cea a administraţiei publice locale, ce prevede la art.39, al.2 faptul că «consiliul local se poate întruni şi în şedinţe extraordinare, la cererea primarului sau a cel puţin unei treimi din numărul membrilor consiliului” – a explicat pesedistul Adrian Todor.

Proiectele PSD

Concret, PSD a propus două proiecte de hotărâre, ambele vizând CET Hidrocarburi: 1.Proiect de hotărâre privind obligarea conducerii SC CET Hidrocarburi SA Arad la plata integrală și cu prioritate a salariilor angajaților societății comerciale, conform bugetului de venituri și cheltuieli aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 174/31.05.2016; şi 2.Proiect de hotărâre privind constituirea unei comisii de analiză și verificare a activității SC CET Hidrocarburi SA.

Replica puterii

De cealaltă parte, viceprimarul Călin Bibarţ consideră că primul proiect este puţin cam… ilegal. „PSD nu cunoaşte legea. Un consiliu local nu poate, prin hotărâre, să oblige o altă entitate juridică să-şi facă plăţile. În al doilea rând, solicitarea este total tardivă şi pe lângă subiect deoarece CET ne-a informat în scris că are salariile plătite la zi” – a susţinut viceprimarul în cadrul unei conferinţe de presă.

În ceea ce priveşte cel de-al doilea proiect propus de PSD, Călin Bibarţ a amintit că el a dispus deja constituirea unei comisii de verificare a activităţii CET, formată din specialişti din cadrul Primăriei, nu din politicieni, aşa cum doresc social-democraţii.

Opiniile CET: conducere şi sindicalişti

Dincolo de punctele de vedere exprimate de puterea şi opoziţia din CLM, există şi opiniile CET. Ale conducerii CET şi ale sindicaliştilor CET. Cum altfel ar putea fi aceste opinii decât divergente?

Potrivit conducerii CET Hidrocarburi, „plata salariilor se face de două ori pe lună, la datele de 12 şi 26, fixate de către conducerea unităţii şi banca finanţatoare. În cazul în care ziua de plată este sâmbătă, salariul se va plăti cu o zi în avans, respectiv vineri. La data de 14 noiembrie 2016, SC CET Hidrocarburi a plătit drepturile salariale ale angajaţilor săi în termen, plata acestora fiind făcută astfel: în data de 11 noiembrie 2016 s-a plătit 50% din valoarea acestora, iar în data de 14 noiembrie diferenţa de 50%.”

Într-un comunicat de presă datat miercuri, 16 noiembrie, sindicaliştii CET susţin altceva. „La data difuzării acestui comunicat există restanţe salariale, 50% din chenzina a doua aferentă lunii octombrie 2016” – se arată în documentul semnat de către Doru Lebădă, preşedinte al SLI Termoelectrica Arad.

Promisiunea vicelui

Ordinea de zi a extraordinarei CLM de joi mai cuprinde două proiecte pe care viceprimarul Călin Bibarţ a anunţat, la precedenta şedinţă, că le va include pe ordinea de zi a fiecărei şedinţe ce va urma. E vorba de proiectul de hotărâre privind trecerea în domeniul public a unor bunuri din patrimoniul CET Hidrocarburi Arad şi, legat de acesta, proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului general de venituri şi cheltuieli al Municipiului Arad pentru anul 2016.

Taguri: , , , ,


11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor