Samuel Caba, preşedintele ARCD, consideră necesară descentralizarea

De Simion Todoca
4Comentarii
Samuel Caba, preşedintele ARCD, consideră necesară descentralizarea
Asociația pentru Reformă Civică și Democrație salută decizia politică a celor aflați la guvernare de a pune în discuție(sperăm și în practică) problema descentralizării.

Practic, descentralizarea trebuia realizată de drept, așa cum o găsim stipulată în Constituția României la Art120 (Principii de bază) alin 1 care spune: „administrația publică din unitățile administrativ teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării,autonomiei locale și deconcentrării serviciilor publice”.

ARCD consideră că Descentralizarea Administrativă își are sorgintea în realitate și în acest sens statul încetează de a-și mai asuma singur sarcina administrării societății, împărțind acestă sarcină cu unitățile administrativ teritoriale,care funcționează oficial în mod autonom.

Descentralizarea va trebui, în opinia noastră,să desființeze raporturile de subordonare între autoritățile publice centrale și cele locale. Evident, considerăm că relațiile cu organele centrale trebuie să fie menținute numai prin intermediul controlului administrativ,cu privire la actele administrative și la activitatea funcționarilor publici,controlului administrativ exercitat prin Instituția Prefectului,ca reprezentant al Guvernului, cu obligații în supravegherea activităților consiliilor locale și ale primarilor, care să fie realizată prin respectarea legilor.

Sperăm ca Descentralizarea să nu fie doar o fumigenă de etapă a guvernanților și mai cu seamă să se acorde o atenție sporită a pregătirii societății pentru un astfel de demers major care ar putea relansa România în parcursul democratic și al progresului economic și social.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor